Nieuws/Binnenland
1956279
Binnenland

’Willem hield van een feestje’

Expositie over Willem van Oranje ’verrast’ koning

SOESTERBERG - Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg de tentoonstelling ’Willem’ geopend. De expositie gaat over zijn verre voorvader, Willem van Oranje. Tijdens een rondleiding werd de koning verrast door enkele tentoongestelde objecten.

Willem-Alexander werd dinsdag samen met zijn neef Prins Jaime de Bourbon de Parme rondgeleid door de historische tentoonstelling. Zo kregen ze een testament te zien dat Willem liet opmaken toen hij in het Spaanse leger tegen Frankrijk vocht.

„Dat was ver vóór het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog. Willem en Jaime vonden dat zeer intrigerend”, vertelt conservator Dr. Louis Ph. Sloos, die samen met collega’s ruim drie jaar bezig was met onderzoek en voorbereiding.

Het testament is een van de zaken die aantoont dat Willem van Oranje, die zijn prinselijke titel erfde van een kinderloze neef, al jong veel meer militaire ervaring had dan werd gedacht. „Het was deze ervaring die hem later goed van pas kwam in de Tachtigjarige Oorlog, waarover veel meer bekend is.”

Skelet van een kat

Hoewel diverse objecten in bruikleen zijn vanuit de collectie van het Koninklijk Huis zelf, waaronder een rijk gegraveerd broodmes, waren er ook dingen die de Koning nog niet kende. „We hebben bodemvondsten die gedaan zijn bij Willems kasteel in Breda, zoals het skelet van een kat. Het skelet van een zwaan is een overblijfsel van een feestelijke pastei, waarbij de vogel als tafelpronkstuk diende.”

Reeks tentoonstellingen

De tentoonstelling in Soesterberg maakt onderdeel uit van een reeks geplande tentoonstellingen en evenementen in dit 450e gedenkjaar van de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlandse Opstand zoals die oorlog ook wel wordt genoemd en die in eerste instantie werd aangevoerd door Willem van Oranje, begon in 1568 en eindigde in 1648 met de Vrede van Münster.

Lees hier het hele verhaal: