Nieuws/Binnenland
1956577678
Binnenland

Maximumtemperatuur recordlang niet onder 10 graden

DE BILT - Nog nooit is de maximumtemperatuur zo lang in de dubbele cijfers gebleven als dit jaar. In De Bilt staat de teller op dit moment op 229 aaneengesloten dagen met 10 graden of meer en dat is een record. Vanaf 1 april is het kwik niet meer beneden 10 graden geweest. Dat meldt Weeronline.

Het vorige record werd in 2011 gevestigd. Toen kwam de maximumtemperatuur van 27 maart tot en met 9 november onafgebroken in de dubbele cijfers. Een reeks van 200 dagen of meer met maximumtemperaturen van 10 graden of hoger kwam tot dusver in slechts 16 van de 120 jaren voor dat in De Bilt gemeten wordt. Opvallend: van die 16 jaren vallen er 10 in deze eeuw en slechts 6 in de hele 20e eeuw.

Dat zulke lange reeksen met zachte dagen vaker voorkomen is volgens Weeronline volledig toe te schrijven aan klimaatverandering. Door het opwarmende klimaat ligt de temperatuur hoger dan vroeger en zijn temperaturen van 10 graden of meer veel minder zeldzaam geworden.

Overigens wordt het in de loop van de week een stuk kouder, misschien zelfs met lagere temperaturen dan gebruikelijk deze tijd van het jaar. Volgens Weeronline is er vanaf donderdag flink kouder weer op komst, met kans op nachtvorst en misschien zelfs een winterse bui. Het wordt tussen de 5 en 10 graden, maar door een stevige wind en buien zal de gevoelstemperatuur overdag dicht bij het vriespunt liggen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop