Nieuws/Binnenland
1956687
Binnenland

Blok: onverstandig geldstroom moskee openbaren

Kamer wil opheldering over geldstroom moskeeën

Stef Blok

Stef Blok

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil de regering aan de tand voelen over de financiering uit Golfstaten van Nederlandse moskeeën. Alle partijen steunen een verzoek om ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) hierover naar de Tweede Kamer te halen.

Stef Blok

Stef Blok

De Kamer reageerde met ontzetting op een publicatie van Nieuwsuur en NRC van maandag. Daaruit bleek dat Nederland al langer weet heeft van geldstromen uit de Golfstaten naar moskeeën in Nederland.

Minister Blok zei dinsdag het openbaar maken van die gegevens onverstandig te vinden. Dan zal die informatiestroom namelijk opdrogen, zo redeneerde hij. Volgens Blok is de Tweede Kamer in 2016 en 2017 over deze kwestie vertrouwelijk op de hoogte gesteld.

’Onverstandig’

De bewindsman is „niet principieel” tegen publicatie van de lijsten, waarop onder meer D66 en SP aandringen. Maar publicatie is „onverstandig” omdat de Golfstaten dan vermoedelijk stoppen met het delen van deze informatie. „Je wil die informatie juist hebben om die geldstromen aan te pakken”, zei Blok.

Kamerleden denken dat deze Arabische landen met het geld invloed willen kopen in Nederlandse moskeeën om ideeën te verspreiden die ingaan tegen de vrijheden in ons land. Het kabinet kijkt hoe deze financiële steun effectief kan worden aangepakt. Blok vindt het ook „zorgelijk” dat de streng orthodoxe islam hier zo meer voet aan grond krijgt.

’Toegevoegde waarde’

D66 en ChristenUnie willen verder dat Blok nieuw onderzoek gaat doen naar financiering van gebedshuizen vanuit ’onvrije’ landen zoals Saudi-Arabië. Volgens deze partijen lijkt het erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een eerder onderzoek hierover heeft tegengewerkt. Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelde hier kritische vragen over. De minister zei dat moet worden gekeken of nieuw onderzoek „toegevoegde waarde” heeft.