Nieuws/Binnenland
1956938
Binnenland

’Verdachten zijn boksers; ober zwaargewond’

Nederlanders aangehouden voor mishandeling ober Praag

Mannen slaan in op de ober. Voor video, zie onder.

Mannen slaan in op de ober. Voor video, zie onder.

PRAAG - Update - Vijf van de zeven Nederlandse mannen die zijn opgepakt in Praag voor de zware mishandeling van een ober, worden vervolgd. Dat laat de politie weten. Ze waren dronken bij hun arrestatie. Op videobeelden (zie hieronder) is te zien hoe meerdere mannen zaterdag op de ober inslaan en trappen.

Mannen slaan in op de ober. Voor video, zie onder.

Mannen slaan in op de ober. Voor video, zie onder.

De mishandeling gebeurde in de binnentuin van een restaurant, nabij het winkelcentrum Quadrio. De ober, de 36-jarige Mirek, vertelde aan de Nederlanders dat ze niet hun eigen alcoholische drank mochten drinken. „De daders waren gewaarschuwd om niet hun eigen alcohol te consumeren. Daar hielden ze zich niet aan”, verduidelijkt politiewoordvoerder Jan Danek. „Hierna ontstond het gevecht.”

Op videobeelden is te zien hoe het slachtoffer zwaar wordt toegetakeld. Meerdere mannen schoppen en slaan tegen zijn hoofd, zo blijkt uit beelden, waarvan De Telegraaf slechts een gedeelte kan overnemen.

De zeven mannen zijn tussen de 24 en 32 jaar oud en doen volgens diezelfde media aan kickboksen of boksen, vermoedelijk op amateurbasis, zo stelt de Tsjechische politie.

Na het incident zou de ober zwaargewond zijn geraakt, onder meer aan zijn oog. Hij moest een operatie ondergaan. Volgens de krant Blesk was Mirek na het incident ’in levensgevaar’.

Dronken

De Nederlanders werden maandagavond opgepakt op het vliegveld Vaclav Havel, nadat de politie een massale zoekactie hield en hotels en restaurants vroeg om naar de daders uit te kijken. Ze waren dronken bij de aanhouding. De hele groep is, na een verhoor met vertaler en advocaat, dinsdag voorlopig vrij gelaten.

Vijf van hen blijven wel verdachte. Twee mannen worden verdacht van toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, drie van (poging tot) mishandeling. Twee anderen worden vrijgelaten omdat ze juist de boel ’wilden kalmeren’, aldus de politie.

Heldere beelden

De politie zou de mannen kennen. Ze zijn vaker in Tsjechië geweest. Bovendien wordt ook een incident op vrijdag bekeken. Toen werd een vrouw lastiggevallen in een bar, waarna een ruzie ontstond. Of de Nederlanders hierbij betrokken waren, wordt onderzocht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat zeven Nederlanders zijn gearresteerd, en twee van hen inmiddels zijn vrijgelaten.

Weet u meer over deze Nederlanders? Dan komen we graag met u in contact. Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of gebruik onze anonieme WhatsApp-tiplijn: 06-13650952.