Nieuws/Binnenland
1958576045
Binnenland

Brandbrief advocaten toeslagenaffaire: overheid maakt het ons onmogelijk ouders bij te staan

Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag verlaten Paleis Noordeinde na een gesprek met Koning Willem-Alexander.

Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag verlaten Paleis Noordeinde na een gesprek met Koning Willem-Alexander.

DEN HAAG - Advocaten die gedupeerden van de toeslagenaffaire bijstaan, zijn niet in staat hun werk goed uit te voeren. Dat komt doordat de advocaten tegen „talloze problemen en hindernissen” aanlopen, waardoor de bijstand onder druk komt te staan, zo schrijft een handvol advocaten namens ongeveer 220 collega’s in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag verlaten Paleis Noordeinde na een gesprek met Koning Willem-Alexander.

Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag verlaten Paleis Noordeinde na een gesprek met Koning Willem-Alexander.

Voordat advocaten het dossier van hun cliënt kunnen inzien, is er een wachttijd die inmiddels is opgelopen naar 24 maanden, zo staat in de brief. Daarbij worden delen niet volledig of deels gecensureerd aangeleverd. Om cliënten bij te staan, moeten de advocaten volledige toegang hebben tot de dossiers, zo schrijven zij.

Verder willen de advocaten dat er een team bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHG) van de Belastingdienst komt die hen bij vragen direct te woord staat. „Normaal is er een nummer waar wij als professionals terechtkunnen en dan word je gelijk geholpen. Nu moeten wij de gewone servicelijn bellen. Die mensen kunnen de gedupeerden zelf al niet helpen”, zegt initiatiefneemster van de brandbrief advocate Khadija Bozia. De mensen in dat gewenste team moeten de bevoegdheid hebben binnen 24 uur een dossier in te zien en te kunnen ’escaleren’, zodat er snel gehandeld kan worden. „Bijvoorbeeld bij een dreiging van uithuisplaatsing van een kind”, aldus Bozia.

Schade-experts

Verder moet het kabinet budget vrijmaken om hulp van schade-experts in te roepen. Voor de advocaten die de gedupeerden bijstaan is het „nattevingerwerk” om de hoogte van het „immateriële schadebedrag” te bepalen, omdat zij daar niet bekwaam in zijn. „Bijvoorbeeld de hoogte van psychische schade: door een echtscheiding, discriminatie, ontslag, door op een zwarte lijst te komen, getreiterd te zijn door de Belastingdienst. Hoe koppel je daar een geldbedrag aan vast?”, vraagt Bozia zich namens haar collega’s af. Daarvoor is de hulp van ervaren schade-experts nodig, geld daarvoor moet komen vanuit de overheid, zo schrijven de advocaten.

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) deelt de zorgen en werkt met de advocaten samen aan een voorstel tot een sneller werkproces. „Zo spoedig als mogelijk” wil de orde „tijdens een gesprek over de knelpunten die de advocaten tegenkomen”, een verbetervoorstel aanbieden aan demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen), aldus een NOvA-woordvoerder.

Het demissionaire kabinet is bereid te kijken naar de mogelijkheden om met vaste bedragen te werken bij de compensatie van gedupeerden in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) deed die toezegging tijdens een debat met een zeer kritische Tweede Kamer. De partijen dringen collectief aan op een veel snellere afhandeling van het toeslagenschandaal. In het huidige tempo duurt het waarschijnlijk nog vele jaren voordat alle gedupeerde ouders zijn gecompenseerd.