Nieuws/Binnenland
1959112518
Binnenland

Bewoner Garrelsweer: ’Je gaat eraan onderdoor’

Sibrand Bakker

Sibrand Bakker

GRONINGEN - In Groningen is zondagochtend rond 7.00 uur een aardbeving gemeten, meldt het KNMI. De beving had een kracht van 2,5 en is daarmee een van de zwaardere. Het epicentrum lag in Garrelsweer. Na de aardbeving zijn 42 nieuwe schademeldingen binnengekomen. Dat meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

Sibrand Bakker

Sibrand Bakker

Volgens het KNMI had de beving, die rond 07.00 uur plaatsvond, een kracht van 2,5. Sibrand Bakker vertelt in Garrelsweer: „Het was, klokslag 7.00 uur. Weer raak. Weer schrik, maar geen verbazing. Een enorme knal was het. Ik dacht even dat er een truck op zijn kant lag. Het is de zoveelste. Deze is echter wel stevig. Ja, het is weer zover. Het zal door gaan. ” Bakker gaat deze dag gewoon door, benadrukt hij. „Het maakt toch niks uit.”

Bewoner van Garrelsweer Robert Blok vult aan: „Geestelijk is het zwaar. Je gaat eraan onderdoor, er gaat geen dag voorbij zonder dat ik er niet aan denk. Ik ben bang voor mijn vrouw en huis, de kinderen zijn al wel het huis uit. Je ligt er wakker van. Ik ben bang dat de hele klerezooi in elkaar valt.’”

Het eigen huis is nog niet versterkt. Echtgenote Marijke Blok: „Huurhuizen hierachter zijn al wel versterkt. Daar zit blijkbaar meer druk op de ketel. Als je thuis zit na je werk hoor je te genieten. Maar we hebben constant zorgen. Ze mogen het huis wel kopen. Dan ben ik het kwijt... Naar Friesland? Daar woont onze zoon.”

Robert en Marijke Blok

Robert en Marijke Blok

Ger Warink in Loppersum, een eindje verder in de gemeente, meldt: „Heftig deze. Ik ben wakker geschrokken.”

Op 22 mei deed zich een relatief zware beving van 3,4 voor bij Westerwijtwerd. Die heeft geleid tot ruim 4400 schademeldingen.

De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Een staatje van het KNMI laat zien dat zowel het aantal aardschokken als de kracht ervan in het afgelopen decennium aanzienlijk toenamen. De gaskraan wordt daarom geleidelijk dichtgedraaid. Vorig jaar daalde het aantal bevingen.

Rutte bood eerder excuses aan voor wat Groningen is aangedaan: „We beseften te laat wat het betekende.” De premier maakte nog op een derde punt excuses met de erkenning dat Den Haag te veel op ’juridische elementen’ was gericht. „Dat heeft gevolgen gehad voor de snelheid. De balans is niet goed.”

Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om de schadeaanpak en versterkingsoperatie te versnellen.

Groningendebat: motie van afkeuring voor Wiebes verworpen

De Tweede Kamer maakte duidelijk dat de gaskraan nog sneller moet worden dichtgedraaid naar 12 miljard kuub. Toezichthouder SodM adviseert om volgend jaar al tot dit niveau te winnen, maar waarschuwt wel voor de leveringszekerheid. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gaat kijken of het nog sneller kan. „Het is heftig voor de bewoners om weer opgeschrikt te worden door een beving en mogelijk opnieuw te maken te krijgen met schade. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zegt dat na de jongste aardbeving in het gaswinningsgebied in Groningen.”

De bewindsman belde zondagochtend met burgemeester Hans Engels van de gemeente Loppersum, waar de plaats Garrelsweer rond 7 uur werd getroffen. Volgens Wiebes zal de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) op het einde van de dag met een nieuwe mededeling komen over het aantal gevallen van schade. In de ochtend waren er nog geen meldingen bekend.