Nieuws/Binnenland
1959144
Binnenland

Overheid weet meer over Smit

Ivana Smit

Ivana Smit

Kuala Lumpur - De Nederlandse overheid beschikt al sinds februari over gedetailleerde onderzoeksinformatie over de dood van Ivana Smit. Die informatie is niet gedeeld met de nabestaanden van het overleden model ondanks herhaalde verzoeken daartoe en toestemming van de lokale politie.

Ivana Smit

Ivana Smit

Dat meldt de Maleisische politie in Kuala Lumpur aan de Telegraaf en wordt bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ongeveer twee maanden na Ivana’s dood gaf de lokale politie een mondelinge presentatie van hun onderzoek aan de Nederlandse ambassadeur en politieattaché. Daarbij mochten aantekeningen worden gemaakt.

In die presentatie is tot op detailniveau gedeeld hoe Ivana haar laatste uren doorbracht met het oudere echtpaar Luna en Alex Johnson én welke onderzoeksmethodes de politie hanteerde. De familie van Ivana is diep verontwaardigd. Zij willen niets liever dan inzage. Advocaat Sébas Diekstra noemt de gang van zaken een doodzonde.

Het Openbaar Ministerie dat de woordvoering over de zaak momenteel voert, wilde gisteren niet reageren. Woordvoerder Wim de Bruin: ,,Mogelijk morgen.”