Nieuws/Binnenland
1961368989
Binnenland

’Niet capituleren voor een paar idioten’

Den Haag - Het demissionair kabinet is niet van plan om de avondklok te schrappen nu er massaal rellen uitbreken in het land. „We gaan niet capituleren voor een paar idioten die zich op deze manier gedragen”, zegt minister Hoekstra (Financiën). Volgens minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) lijkt het te gaan om relschoppers die ’een mooie aanleiding’ zoeken.

Minister Hoekstra zegt voorafgaand aan kabinetsberaad dat de rellen op geen enkele manier te rechtvaardigen zijn. „De avondklok geeft niemand een excuus om winkelruiten in te trappen. Het is tuig dat dit doet.” Volgens Hoekstra moet dan ook duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen relschoppers en demonstranten.

Het kabinet zwicht niet voor geweld en chaos, benadrukt Hoekstra. „Er is geen reden om de avondklok te heroverwegen, we doen dit vanwege medische redenen. Je gaat nu niet capituleren voor de mensen die nu winkelruiten in elkaar schoppen. Daar is geen sprake van.”

Volgens minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) blijft handhaving ongewijzigd. „We blijven gewoon inzetten zoals de politie dat nu doet, met de marechaussee. De politie treedt hard op, mensen komen er niet mee weg.” Het leger is volgens de bewindsman niet nodig. „De politie en marechaussee hebben mogelijkheden genoeg.”

Grapperhaus zegt dat snelrecht wordt ingezet om relschoppers direct te straffen. „Er komt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor plunderaars. Je bent toch helemaal van alles los als je winkels gaat plunderen. Misdadig.”