Nieuws/Binnenland
1962178
Binnenland

Google eert Fanny Blankers-Koen

Amsterdam - Op 26 april is het 100 jaar geleden dat atlete Fanny Blankers-Koen († 25 januari 2004) geboren werd in Lage Vuursche. Google staat deze donderdag stil bij haar geboortedag met een speciale doodle op Google.nl.

Daarnaast zal haar beeltenis ook gedurende een dag de homepages sieren van Google in Australië, Canada, Griekenland, Ierland, Ijsland, Israël, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Fanny Blankers-Koen werd in 1999 door de internationale atletiekfederatie IAAF gekozen tot internationale atlete van de 20e eeuw. Die eer had ze onder meer te danken aan haar grote prestaties tijdens de Olympische Spelen in Londen in 1948, toen ze vier gouden medailles won. Ook behaalde ze maar liefst 58 nationale titels en 5 Europese titels tijdens haar sportieve carrière.

Koningsdag doodle

Regelmatig verschijnen er Nederlandse doodles op de homepage van Google. Zo werden de afgelopen jaren onder meer Aletta Jacobs en het 100 jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht en Antoni van Leeuwenhoek onder de aandacht gebracht.

Ook verschijnt er jaarlijks op Koningsdag een speciale doodle in Nederland. Dit jaar staat in de speciale Koningsdag doodle een traditioneel spel centraal dat regelmatig tijdens Koningsdag en kinderfeestjes wordt gespeeld, namelijk koekhappen.

Google doodles

Doodles zijn de tijdelijke veranderingen die in het Google-logo worden aangebracht ter ere van feestdagen, jubilea en het leven van beroemde kunstenaars, pioniers en wetenschappers.