Nieuws/Binnenland
1962509005
Binnenland

’Het zijn allemaal ervaren vliegers’

Twee doden bij ongeluk met sportvliegtuigje in Brabant

Willemstad - Twee personen zijn om het leven gekomen bij een ongeluk met een sportvliegtuigje in Willemstad, Noord-Brabant. Dat meldt Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het gaat om een 55-jarige man uit Delft en een 77-jarige man uit Steenbergen.

Beide sportvliegtuigjes moesten een noodlanding maken in een weiland bij Willemstad nadat zij in de lucht tegen elkaar botsten.

Twee inzittenden in veiligheid

Volgens het tot Breda Airport omgdoopte vliegveld Seppe zaten er in beide vliegtuigen twee personen. Eén van de toestellen heeft veilig kunnen landen. De twee inzittenden van het vliegtuigje dat een noodlanding maakte zijn ter observatie meegenomen door de ambulance, meldt de Veiligheidsregio.

De toestellen stegen op vanaf Breda International Airport. In beide vliegtuigjes zaten twee mensen, allemaal mannen. Omwonenden reageren weinig verrast op de crash. „Het moest er een keer van komen - al dat gestunt met die dingen.”

De vier mannen zijn bekend op de luchthaven. „Het zijn allemaal ervaren vliegers. Ze gingen formatievliegen. We hadden ze een uur geleden nog hier op de toren”, aldus de medewerker. Ook hij heeft gehoord dat het andere vliegtuig is gecrasht, maar heeft daar geen nadere informatie over.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint vrijdag nog een onderzoek naar de dodelijke crash. „Luchtvaartonderzoekers zijn onderweg”, laat een woordvoerster weten. „Dit valt gezien de ernst van het ongeluk onder onze onderzoeksverplichting”, zegt de woordvoerster. In een internationaal verdrag is vastgelegd welke incidenten altijd onderzocht moeten worden.

De berging van de twee overleden inzittenden en het toestel zelf, gaat nog de hele avond duren. Volgens een politiewoordvoerder komt dat onder meer omdat gespecialiseerde bergers vanuit het hele land moeten komen naar het weiland in de buurt van Oudemolen. Het toestel, een Piper Cub uit het begin van de jaren vijftig, is zo ernstig beschadigd dat het niet in één stuk geborgen kan worden.

Vliegend Museum

De twee toestellen die betrokken waren bij de crash waren van het Vliegend Museum Seppe. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio waren de vliegtuigjes aan het oefenen voor een evenement. De twee toestellen vlogen in formatie, meldde de luchthaven in Breda.

Het Vliegend Museum Seppe heeft zijn basis in Breda en vliegt geregeld bij bijvoorbeeld herdenkingen.

Vrijdagavond worden de toestellen voor onderzoek weggebracht en de lichamen van de slachtoffers geborgen. Naar aanleiding van het ongeluk is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een onderzoek gestart. Daarnaast is ook de politie met hulp van een helikopter, een drone en foto- en filmapparatuur bezig met onderzoek.

Beide toestellen van het Vliegend Museum Seppe waren tegelijk opgestegen vanaf vliegveld Breda. Volgens de veiligheidsregio oefenden de vliegtuigjes voor een evenement. De twee toestellen vlogen in formatie, meldde de luchthaven in Breda.

Heeft u nieuwstips? Dan komen we graag met u in contact. Stuur uw bericht naar onze Whatsapp-tiplijn. Of zet het nummer in uw telefoon: +31613650952.