Nieuws/Binnenland
1963707291
Binnenland

Amsterdam: we willen meer diversiteit in straatnamen

Foto ter illustratie, archief.

Foto ter illustratie, archief.

AMSTERDAM - De gemeente van Amsterdam wil nieuwe straatnamen diverser gaan maken, zodat ze meer aansluiten bij de verschillende identiteiten en culturen in de stad. Ook krijgen bewoners meer zeggenschap over de namen voor nieuwe straten.

Foto ter illustratie, archief.

Foto ter illustratie, archief.

De gemeente heeft sinds 2018 de historische achtergrond van straatnamen onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat de verscheidenheid van de Amsterdamse bevolking niet genoeg terugkomt in de straatnamen. „Iedereen moet zich kunnen herkennen in de openbare ruimte”, aldus de gemeente.

Er komt een online platform waarop bewoners suggesties kunnen indienen voor naamthema’s, zoals ’gewone’ Amsterdammers die veel betekend hebben voor de stad, emancipatie, sport, mensenrechten, migratiestad, kolonialisme en slavernij, oorlog en kunst. Het college beslist uiteindelijk welk thema het wordt. Daarna kunnen Amsterdammers straatnamen die in dat thema passen, inbrengen. Namen van vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen uit de samenleving hebben daarbij de voorkeur.