Nieuws/Binnenland
1965026808
Binnenland

Dit gebeurt er met uw koopkracht in 2022 en 2023

Den Haag - Door de miljardeningrepen van het kabinet staan er, na de historische koopkrachtmin van dit jaar, voor volgend jaar weer plusjes ingetekend. Maar hoe hoog die uitvallen, verschilt per groep.

Dat blijkt uit de koopkrachtplaatjes voor dit en komend jaar, uit de bij De Telegraaf uitgelekte Miljoenennota-stukken. Voor 2022 had het Centraal Planbureau in augustus al een historische koopkrachtmin van bijna 7 procent ingetekend. Daar is weinig aan veranderd. Het kabinet overlegt nog wel over maatregelen voor de energierekening in dit jaar, maar is daar voorlopig nog niet uit.

Voor komend jaar zijn er tijdens de onderhandelingen over de begroting al wel maatregelen genomen. Bijvoorbeeld een hogere zorg- en huurtoeslag, arbeidskorting voor werkenden en een verlenging van de lagere belastingen over de energierekening. Het effect daarvan is nu opnieuw doorgerekend en het levert door de bank genomen een koopkrachtherstel van bijna 4 procent op in het lopende jaar.

Maar die plus valt voor verschillende groepen nogal verschillend uit. Zo wordt het koopkrachtverlies uit 2022 van lagere inkomens komend jaar helemaal weggepoetst. Maar voor middeninkomens blijft er onderaan de streep ondanks de miljardenmaatregelen nog wel een min over.

De voorspellingen zijn meer dan ooit met onzekerheid omgeven. Het beeld zal ook per huishouden zwaar verschillen, bijvoorbeeld afhankelijk van hoe geïsoleerd hun woning nog is, of wanneer ze hun energiecontract hebben overgesloten. Bovendien blijft het nog de vraag hoe de energieprijzen zich de komende tijd ontwikkelen.

Bekijk hieronder hoe de koopkrachtplaatjes voor verschillende groepen uitvallen.

Klik hier als de graphic niet werkt