Nieuws/Binnenland
1965724848
Binnenland

Oud-tv-presentatrice en oud-Kamerlid Léonie Sazias (65) overleden

AMSTERDAM - De voormalige tv-presentatrice en oud-Kamerlid voor 50PLUS Léonie Sazias is overleden. Ze was 65 jaar. Dat heeft erevoorzitter van 50PLUS Jan Nagel namens de familie aan het ANP laten weten. Sazias was al geruime tijd ziek en overleed maandagavond.

Ze begon in 1980 als omroepster bij Veronica. Ook maakte ze programma’s bij andere omroepen, zoals in 1985 en 1986 bij de AVRO de talkshow Ruud en Leonie met Ruud ter Weijden, en bij de TROS De Ojevaarsjo en Dierenmanieren, het laatste programma samen met Martin Gaus.

Politiek

Sazias deed in 2006 haar intrede in de politiek met een eenpersoonsfractie in de Hilversumse gemeenteraad. In 2014 behaalde ze als lijsttrekker van Hart voor Hilversum zes zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd ze op een tweede plek van de lijst 50PLUS geplaatst en met een opvallend groot aantal voorkeurstemmen (ruim 51.000) in de Tweede Kamer gekozen.

Léonie Sazias bleef Kamerlid tot 2021, maar moest zich wel bijna acht maanden laten vervangen vanwege bij haar geconstateerde darmkanker. Om die reden stelde zij zich niet voor herverkiezing beschikbaar. Bij haar vertrek uit de Kamer vorig jaar kreeg Sazias een koninklijke onderscheiding.

In haar actieve periode diende zij met enkele andere Tweede Kamerleden een initiatiefnota in die een grote stap voorwaarts betekende in de kankerbestrijding.

Kamerleden bedroefd over overlijden Sazias, waarderen haar inzet

In de Tweede Kamer wordt bedroefd gereageerd op het overlijden van Léonie Sazias, die van 2017 tot 2021 voor 50PLUS in de Tweede Kamer zat. Ze krijgt veel waardering voor haar inzet voor zorgonderwerpen.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vindt het „ontzettend verdrietig. Een fijne collega die zich, terwijl ze zelf ziek was, sterk maakte voor betere zorg. Onze gezamenlijke debatten zal ik daardoor niet vergeten. Alle sterkte voor haar familie!” Ook haar fractiegenoot Judith Tielen wenst „alle troost voor de mensen om haar heen.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers twittert ook over „Verdrietig nieuws. Een sympathieke oud-collega - met wie ik geregeld goed heb overlegd over de zorg voor ouderen - is niet meer onder ons. Heel veel sterkte en troost toegewenst aan haar geliefden en nabestaanden!”

Tekst gaat verder onder de video

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken twittert: „Wat ontzettend verdrietig. Fijn, gedreven mens en groot hart voor de zorg. Heel veel sterkte aan iedereen die haar gaat missen.” Maarten Hijink van de SP: „Wat een verdrietig nieuws. Ze was een vriendelijke - en gezellige - oud-collega die altijd opkwam voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Wens de nabestaanden heel veel sterkte.”

PVV-woordvoerder zorg Fleur Agema: „Léonie Sazias was een fijne en erg bij de zorg betrokken collega. Wat een gemis voor haar vrienden en familie.” CDA’er Joba van den Berg: „Condoleances voor familie en vrienden van Léonie Sazias. Dierbare herinneringen aan de samenwerking met haar.”

Laura Bromet van GroenLinks: „Mijn vrolijke achterbuurvrouw in de plenaire zaal in de vorige periode. Sterkte voor de nabestaanden.” Ook Kamerlid Wybren van Haga vindt het „triest nieuws dat oud-collega Léonie Sazias op veel te jonge leeftijd is overleden. We wensen familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.”