Nieuws/Binnenland
1965920403
Binnenland

Verpleegkundigen: 17 % is véél te weinig

’Vaccinatieachterstand in zorg is schokkend’

V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

AMSTERDAM - De vaccinatieachterstand bij het zorgpersoneel in Nederland is immens. Er moet zo snel mogelijk een versnelling komen bij deze beroepsgroep.

V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Dat stellen beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ, de Federatie van Medisch Specialisten FMS en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vrijdag in een brandbrief aan het kabinet.

Het inlopen van de vaccinatieachterstand onder zorgverleners is cruciaal om de personeelscapaciteit in de zorg zoveel mogelijk overeind te houden. Zeker nu er ziekenhuizen zijn die op code zwart afkoersen. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: „Een groot deel van de zorgprofessionals is nog niet ingeënt. Het tempo moet écht rap omhoog.”

’Zeventien procent?’

Buurman vervolgt: „In de ziekenhuizen is maar 17% van de zorgverleners gevaccineerd. Ik vind dat schokkend. Er liggen steeds meer Covid-patiënten op de ic’s en de verpleegafdelingen. En ook de druk op de wijkverpleging en andere onderdelen van de zorg neemt toe. Het vaccineren van zorgprofessionals loopt verschrikkelijk achter op schema. Het ziekteverzuim in de zorg stijgt en dat kunnen we ons niet permitteren. Het is tijd om door te prikken.”

Al eerder stelde zorgbestuurder Marc Nelissen van MC Wetering in Amsterdam in De Telegraaf het onbegrijpelijk te vinden dat zorgpersoneel moet wachten op vaccinatie, terwijl het besmettingsgevaar en het ziekteverzuim in de zorg bovengemiddeld hoog is. Dat ligt nu op 8% in de zorg, terwijl het landelijk gemiddelde op op nog geen 5% ligt. Er zijn ziekenhuizen waar onder de verpleegkundigen het ziekteverzuim nog hoger is: in het Maasstad Ziekenhuis ligt dat nu bijvoorbeeld op 8,6%. Het ziekenhuis is vrijdag gestopt met opnames via de Spoed Eisende Hulp van nieuwe patiënten vanwege de toename van het aantal coronapatiënten.

Maurice van den Bosch, voorzitter Raad van Bestuur van het OLVG ziekenhuis, is vrijdag een petitie gestart waarbij wordt opgeroepen het zorgpersoneel met voorrang te vaccineren. Het aantal handtekeningen loopt snel op.

’Geef overgebleven AstraZeneca aan de ziekenhuizen’

Omdat alleen 60-plussers nog het coronavaccin van AstraZeneca krijgen, zouden de overgebleven doses aan ziekenhuizen moeten worden gegeven. Die kunnen er dan hun eigen medewerkers mee inenten. Die oproep doet de Federatie Medisch Specialisten. Artsen en verpleegkundigen „zijn gewend om voor- en nadelen van een therapie af te wegen. Iedereen kan dan zelf kiezen of ze wel of geen vaccin willen”, stelt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo