1968664
Binnenland

‘Staking streekvervoer gaat door’

UTRECHT - De ov-staking in het streekvervoer op 30 april en 1 mei gaat door. Werkgevers wilden de staking in kort geding laten verbieden, maar de rechter gaat daar donderdag niet in mee.

FNV-bestuurder Paula Verhoef vindt dat terecht. ,,Er zijn grote belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren uit, rijtijden worden krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven we harde actie voeren.”

Ook reizigers zijn volgens haar de dupe van de strakke schema’s in het streekvervoer. ,,Ze moeten soms lang wachten als er een rit uitvalt en missen vaak aansluitingen. De dienstverlening loopt door de tijdsdruk achteruit.”

De werkgevers in het ov wijzen op een onderhandelingsresultaat met de vakbonden dat al in januari werd bereikt. Dat is echter door de leden afgewezen.

Buschauffeur Jack d’Hooghe vertrouwt de werkgevers niet. ,,De streekvervoerders luisteren al jaren niet naar onze signalen. Er verandert niks wezenlijks. Dan moeten we maar gaan staken.” De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.