Nieuws/Binnenland
197023647
Binnenland

RIVM: apenpokkenvirus kan zich verder verspreiden bij prides

BILTHOVEN - De komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot „intensievere verspreiding” van het apenpokkenvirus binnen Nederland. Daarvoor waarschuwt het Deskundigenberaad van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam.

Het apenpokkenvirus is tot nu toe vastgesteld bij meer dan tweehonderd mensen in Nederland, en het RIVM verwacht dat dit voorlopig nog wel blijft oplopen. De jongste besmette is 23, de oudste 64. Bijna twee op de drie besmette personen wonen in de regio Amsterdam.

Verreweg de meeste patiënten zijn mannen die seks hebben met mannen. De eerste besmette mensen waren bezoekers van een fetisjfestival in België, maar de laatste weken zijn naar verhouding steeds minder positief geteste mensen in het buitenland geweest. Dat betekent dat het virus zich steeds meer binnen Nederland verspreidt.

Geen aanleiding extra maatregelen

Een woordvoerder van Pride Amsterdam ziet op dit moment geen aanleiding extra maatregelen te nemen vanwege het apenpokkenvirus. „Je moet oppassen dat je niet stigmatiseert door een hele algemene groep hierover aan te spreken. Het RIVM heeft het over mannen die seks hebben met mannen, maar de Pride-community is veel breder dan dat.” Hij meent dat het programma van het evenement hier ook ver van af staat. „Je gaat niet naar de Pride voor wisselende contacten, maar om je te uiten voor gelijke rechten en te zijn wie je wilt.”

De kans dat besmette mensen het virus overdragen aan hun omgeving is redelijk klein. Bij iedereen die het virus opliep, gebeurde dat na „intensief fysiek contact, inclusief seksueel contact.” Daarom hoeven mensen uit de wijdere omgeving niet meer drie weken in quarantaine, zolang ze zelf geen klachten hebben. Zorgminister Kuipers besloot dat vorige week op advies van het Deskundigenberaad.