Nieuws/Binnenland
1970648
Binnenland

BnnVara wil series maken voor Netflix

BnnVara zou graag series produceren voor diensten als Netflix en Amazon. Wettelijk gezien is dat nu nog niet mogelijk.

BnnVara zou graag series produceren voor diensten als Netflix en Amazon. Wettelijk gezien is dat nu nog niet mogelijk.

Hilversum - BnnVara wil niet alleen exclusieve series voor zichzelf gaan produceren, maar ook voor diensten als Netflix en Amazon Prime. Dat stellen ingewijden tegenover deze krant. Een woordvoerder bevestigt dat de omroep hiervoor openstaat, maar wijst erop dat de mediawet dit nu niet toestaat.

BnnVara zou graag series produceren voor diensten als Netflix en Amazon. Wettelijk gezien is dat nu nog niet mogelijk.

BnnVara zou graag series produceren voor diensten als Netflix en Amazon. Wettelijk gezien is dat nu nog niet mogelijk.

De omroep kondigde eerder deze maand een nieuw intern productiehuis voor dramaseries aan. „Nu is er een grote afhankelijkheid van producenten en BnnVara wil meer in huis gaan maken in de vorm van coproducties en eigen producties”, legt een woordvoerder uit.

Volgens betrokkenen moet het plan daarnaast de afhankelijkheid van belastinggeld en contributies verminderen. Als de vereniging niet alleen de NPO als klant heeft maar ook bijvoorbeeld Netflix en Amazon, heeft een lagere bijdrage uit Den Haag minder grote gevolgen.

Voor nu is dat toekomstmuziek, benadrukt BnnVara. „Produceren in opdracht van partijen zoals Amazon en Netflix is mediawettelijk nu niet mogelijk en daar is dus ook geen sprake van. Wel staat BnnVara open voor samenwerking met partijen zoals Netflix of andere on-demandplatforms, daar waar dat mediawettelijk gezien mogelijk is.”

Dubbel betalen

Voor kijkers zou dat wel betekenen dat ze dubbel gaan betalen voor series van de rode omroep. Eerst via de rijksbijdrage aan de NPO, en vervolgens doordat ze gedwongen worden een abonnement op Netflix te nemen als ze de creatieve vruchten hiervan willen plukken.

Om middelen vrij te spelen voor de bekostiging van het interne productiehuis, door BnnVara de ’drama-unit’ gedoopt, wordt de eigen organisatie stevig op de schop genomen. Zo zullen er managementfuncties verdwijnen.

De omroep zelf houdt vol dat de oprichting van de drama-unit ’geen extra kosten met zich meebrengt’ en dat de reorganisatie bedoeld is ’om de organisatie toekomstgericht vorm te geven’.

Medewerkers is het verboden om kopieën te maken van de reorganisatieplannen. Volgens betrokkenen die inzage hebben gehad, reppen deze echter wel degelijk van bezuinigingen. Daarnaast is het zeer onwaarschijnlijk dat er geen kosten met de oprichting van het productiehuis gemoeid zijn.

Deze operatie kan nu relatief pijnloos worden uitgevoerd omdat de twee duurste bestuurders recent vertrokken. De derde bestuurder, Robert Kievit, wordt hoofdredacteur en producent van het nieuw op te richten productiehuis.

Het lagere management kan hierdoor waarschijnlijk ’gewoon’ aanblijven, zij het in andere rollen dan hun huidige. Medewerkers van de rode omroep hebben intern luidkeels hun onvrede geuit over de ambitie om voor derden te gaan produceren.

Protestmail

Eén van de protestmails, waarin gedetailleerd op de plannen van de vereniging wordt ingegaan, is in handen van deze krant. „Netflix is de grote concurrent van de publieke omroep”, zo stelt de auteur van de mail zuur vast. „Waarom we die aan content gaan helpen is onduidelijk, of het moet uit winstbejag zijn.”

BnnVara gooide de afgelopen jaren al hoge ogen met eigen producties. Zo won het in 2016 een Gouden Kalf met de dramaserie Klem. Ook de serie Zuidas, momenteel op televisie, werd door BnnVara zelf ontwikkeld.