Nieuws/Buitenland
1971450311
Buitenland

Onderzoek naar seksueel misbruik van lichamen in Britse mortuaria

Verdachte David Fuller (67) wordt gearresteerd.

Verdachte David Fuller (67) wordt gearresteerd.

LONDEN - De Britse regering heeft een breed onafhankelijk onderzoek gelast naar seksueel misbruik van overleden vrouwen en meisjes in ziekenhuismortuaria. Minister Sajid Javid van Volksgezondheid kondigde dat aan naar aanleiding van het misbruik van mogelijk 99 lijken door David Fuller, die als elektricien in ziekenhuizen werkte. Deze man heeft het misbruik erkend, evenals de moord op twee vrouwelijke patiënten in 1987 in Kent in het zuiden van Engeland.

Verdachte David Fuller (67) wordt gearresteerd.

Verdachte David Fuller (67) wordt gearresteerd.

„Schokkend en verdorven”, noemde Javid de „misdaden” in het parlement. Het onderzoek „zal ons helpen te begrijpen hoe deze vergrijpen in het verleden plaatsvonden zonder dat ze werden opgemerkt.” Daarna wordt gekeken naar het hele land, waaruit de gezondheidsdienst NHS mogelijk lessen moet trekken, aldus de bewindsman. Het onderzoek wordt geleid door Jonathan Michael van de National Health Service.

Fuller misbruikte tussen 2008 en 2020 onder anderen drie kinderen en vrouwen ouder dan 85 jaar. Bij doorzoeking van zijn woning ontdekte de politie dat hij het misbruik in mortuaria in twee ziekenhuizen waar hij sinds 1989 had gewerkt, heeft gefilmd. Daarnaar was al een onderzoek ingesteld, maar parlementariërs wilden dit breder trekken.

De man heeft tientallen gevallen bekend. Onderzoekers hebben tot dusver 99 mogelijke slachtoffers geteld, maar niet alle namen zijn bekend. De politie denkt dat de omvang van het misbruik misschien wel nooit duidelijk wordt.