Nieuws/Binnenland
1971789
Binnenland

Gedeputeerde en 5 leden SP Limburg stappen op

MAASTRICHT - De Limburgse SP-gedeputeerde Daan Prevoo heeft per direct zijn ontslag ingediend. Hij wil niet langer gedeputeerde blijven nu vijf van de acht statenleden van de SP in Limburg vrijdag uit de partij zijn gestapt. Zij doen dat uit onvrede met de koers van de SP. Vier van hen hebben vrijdag hun ontslag ingediend bij gouverneur Theo Bovens. De vijfde gaat verder als eenmansfractie.

In een vrijdag gepubliceerde verklaring stellen de vijf geen vertrouwen meer te hebben in de partij. De SP maakt deel uit van de coalitie in de Limburgse Staten. Volgens de vijf heeft de SP „onvoldoende vertrouwen in koers en aanpak van de fractie.” Ook zou er geen waardering zijn voor de behaalde resultaten.

’Heel verrast’

„De partij lijkt steeds verder af te drijven van de eerder ingezette koers om meer bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen”, aldus de vijf. „De laatste weken zijn de verhoudingen met de partij steeds verder op scherp komen te staan. Ons vertrouwen in de partij is daardoor helemaal weg en de situatie is niet langer houdbaar. Daarom stappen wij vandaag uit de partij.”

Lieke Smits, algemeen secretaris van de landelijke SP, laat weten „heel verrast” te zijn. Ze wist dat er „een stevige inhoudelijke discussie” in de partij in Limburg was maar deze stap is „heel jammer”. Ze is het ook niet eens met de kritiek. Smits heeft geen aanleiding om te denken dat er in meer provincies zoiets aan de hand is. Volgens haar blijft de tweede SP-gedeputeerde, Marleen van Rijnsbergen, gewoon zitten.

’Kan niet langer afhankelijk zijn’

Na het vertrek van de vijf wil Prevoo niet langer gedeputeerde zijn, laat hij in een verklaring weten. Het vertrek „plaatst mij in een positie waarbij ik niet langer onafhankelijk, betrouwbaar en zorgvuldig de belangen van de provincie Limburg, de hier aanwezige organisaties en al haar inwoners kan behartigen.”

Gedeputeerde Staten lieten in een reactie weten het besluit van Prevoo te betreuren. GS bekijken binnen afzienbare tijd wat de gevolgen hiervan zijn.