Nieuws/Binnenland
1972192783
Binnenland

OM eist celstraffen tegen drie mannen voor seksuele uitbuiting van minderjarig meisje (15)

Rechtbank Noord-Nederland locatie Groningen, beeld ter illustratie.

Rechtbank Noord-Nederland locatie Groningen, beeld ter illustratie.

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot drie jaar tegen twee mannen uit Friesland voor het seksueel uitbuiten van een 15-jarig meisje. Zij brachten haar tussen mei en augustus 2020 naar seksafspraken. Ook zouden ze een deel van de opbrengst hebben gekregen.

Rechtbank Noord-Nederland locatie Groningen, beeld ter illustratie.

Rechtbank Noord-Nederland locatie Groningen, beeld ter illustratie.

Volgens de mannen was het meisje zelf in de prostitutie gestapt. Sven V. uit Burgum heeft haar drie keer weggebracht, Maikel K. uit Hardegarijp eenmaal. De mannen ontkennen dat ze geld wilden verdienen. De begeleiding was voor haar veiligheid, aldus V.

Het meisje belandde in de wereld van betaalde seks via socialmediacontacten met een prostituee van rond de twintig. Deze vrouw, in werkelijkheid een 37-jarige man, spoorde haar aan om het werk ook te doen. V. werd de eerste klant van het meisje. Ze hielden daarna contact. V. geeft toe dat hij wist dat ze minderjarig was. K. ontkent dit. Door een alcohol- en drugsverslaving was V. naar eigen zeggen niet in staat geweest om het meisje van seks te weerhouden.

Naaktfoto’s

V. wordt ook verdacht van het maken van seksadvertenties, waarin het meisje wordt omschreven als meerderjarig, en het regelen van afspraken. Verder is hij te zien op seksvideo’s met haar en zou hij in het bezit zijn geweest van naaktfoto’s van het meisje, die hij ook verspreidde. Tegen hem is drie jaar geëist waarvan een voorwaardelijk. V. moet zich van het OM laten behandelen aan zijn verslavingen en stoornissen. Volgens deskundigen heeft V. een vorm van autisme en is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Het OM eist tegen K. zes maanden cel. Bij hem zijn geen psychische stoornissen vastgesteld.

Zeven klanten uit Friesland en Groningen verschijnen donderdag en vrijdag voor de rechter. De man die het meisje aanspoorde tot prostitutie komt later voor.