Nieuws/Binnenland
1972716314
Binnenland

Zorgautoriteit: spreiding patiënten gaat moeizaam

UTRECHT - Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit hebben ziekenhuizen in de Randstad moeite met het overplaatsen van coronapatiënten naar andere regio’s. „Ziekenhuizen geven aan dat hun bedden vol raken, maar dat het hen onvoldoende lukt patiënten te spreiden”, aldus een woordvoerder.

Regio’s binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) hebben afspraken gemaakt over de spreiding van coronapatiënten, maar volgens de NZa worden die afspraken niet overal nagekomen. Hoe het kan dat dit niet lukt, weet de woordvoerder dinsdag niet te zeggen. De NZa gaat in gesprek met de regio’s over het probleem. Als patiënten niet vanuit een vol ziekenhuis overgeplaatst kunnen worden, kan het zijn dat de reguliere zorg verder afgeschaald moet worden, legt de woordvoerder uit. „Dat willen we natuurlijk echt voorkomen.”

Er liggen momenteel iets minder dan duizend coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. De meeste liggen in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. In de afgelopen twee weken zijn er ongeveer 180 mensen verplaatst vanuit hun eigen regio naar andere delen van het land.

Reactie minister Van Ark

„Het is goed dat de NZa hier bovenop zit en in gesprek gaat met de regio’s”, laat minister Tamara van Ark (Medische Zorg) weten. „Het is noodzakelijk dat ziekenhuizen goed samenwerken om het aantal Covid-19 patiënten te spreiden zodat de zorg zoveel mogelijk doorgang kan vinden.”

„We realiseren ons dat het heel lastig is voor zorgverleners en patiënten. Ik heb regelmatig overleg met het veld over waar de knelpunten zitten en waar we kunnen ondersteunen. Ik licht dit op korte termijn ook toe in een brief aan de Tweede Kamer. Maar de zorg is niet eeuwig rekbaar, het is echt heel erg belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt.”