Nieuws/Buitenland
197607
Buitenland

Trump ingenomen met isolatie Qatar

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump meent dat de isolatie van Qatar door een aantal Arabische landen te danken is aan zijn bezoek aan de koning van Saoedi-Arabië in Riyad. ,,Zo goed te zien dat het zich al begint uit te betalen. Ze zeiden een harde lijn te zullen volgen tegen de financiering van terrorisme, en elke verwijzing ging in de richting van Qatar. Misschien is dit het begin van het einde van de verschrikkelijke terreur'', twitterde Trump dinsdag.

Tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten eind mei drong Trump er bij zijn islamitische gesprekspartners, onder wie de Saudische koning, op aan krachtig op te treden tegen extremisme. Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein besloten maandag hun diplomatieke en handelsbetrekkingen met Qatar te verbreken, omdat deze Golfstaat banden zou hebben met het internationale terrorisme. Jemen en Libië volgden. Qatar ontkent de aantijgingen.

’Zorgen voor ontspanning’

Het Witte Huis verklaarde daarop dat de Amerikaanse regering zou proberen voor ontspanning te zorgen in deze ergste diplomatieke crisis in de regio in jaren. Trump zou met alle betrokkenen gaan praten om de druk van de ketel te halen, zei een woordvoerster. Ook het Pentagon deed een oproep de spanning te verminderen en gezamenlijk aan een oplossing te werken.

Qatar is evenals Saoedi-Arabië en Egypte een bondgenoot van de VS. Het emiraat maakt deel uit van de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat en huisvest het grootste Amerikaanse militaire steunpunt in het Midden-Oosten. Op de luchtmachtbasis al-Udeid zijn ruim 10.000 Amerikanen gelegerd.