Nieuws/Buitenland
1976357898
Buitenland

EU-buitenlandchef Borrell gaat maandag naar Iran

EU-buitenlandchef Josep Borrell.

EU-buitenlandchef Josep Borrell.

BRUSSEL - EU-buitenlandchef Josep Borrell reist maandag af naar Iran. Dat hebben het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie zondag bekendgemaakt.

EU-buitenlandchef Josep Borrell.

EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Borrell zal ook nog dinsdag in Iran zijn. Op de agenda staan ontmoetingen met onder meer president Hassan Rohani en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. In Teheran zal onder meer worden gesproken over „de recente regionale ontwikkelingen en het de-escaleren van de spanningen”, aldus de diplomatieke dienst van de EU. Borrell wil met name het nucleair akkoord uit 2015 redden, dat moet voorkomen dat Iran een nucleair wapen ontwikkelt.

Iran sloot de nucleaire overeenkomst tussen Teheran en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Het akkoord is aan het afbrokkelen sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich in 2018 heeft teruggetrokken. Washington heeft daarna het land weer economische sancties opgelegd. Sindsdien lopen de spanningen tussen de VS en Iran weer op. Begin dit jaar bereikten ze een hoogtepunt toen de Amerikanen de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodden met een droneaanval in Irak.

De Iraanse regering gaf daarna te kennen dat het zich niet langer gebonden voelt aan de beperkingen die het nucleair akkoord oplegt. Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië stelden in een reactie een regeling uit het nucleair akkoord in werking. Die regeling is bedoeld voor klachten over naleving van de afspraken in de deal en kan ertoe leiden dat nieuwe sancties worden opgelegd.

De Europese diplomatieke dienst benadrukte zondag dat Borrell „een sterk mandaat van de Europese buitenlandministers” heeft gekregen om in een dialoog te treden met Iran.