Nieuws/Binnenland
1977060770
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 1 mei

LIVE | Onderzoekers: coronavirus kan ook cellen darmwand infecteren

Amsterdam - Wereldwijd zijn meer dan 233.000 mensen overleden aan de gevolgen van het uit China overgewaaide coronavirus, al ligt het werkelijke aantal hoger. Het dodental is in een periode van twee weken ruim verdubbeld. Ruim 3,2 miljoen mensen zijn voor zover bekend besmet, meldt de gerenommeerde Johns Hopkins University. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

Het coronavirus kan behalve de longen ook rechtstreeks de cellen van de darmwand infecteren en zich daar tevens vermenigvuldigen. Dat schrijven onderzoekers van onder meer de Universiteit Maastricht, het Hubrecht Institute in Utrecht en Erasmus MC Universitair Medisch Centrum Rotterdam in het wetenschappelijk blad Science.

De onderzoekers baseren zich op een studie die ze met behulp van menselijke mini-darmpjes hebben uitgevoerd. Ze hebben die darmpjes in het laboratorium gekweekt en daarna met het virus besmet. Volgens de onderzoekers verklaren de resultaten van het onderzoek waarom een derde van de coronapatiënten maag-darmklachten zoals diarree krijgt.

De wetenschappers hopen dat door hun onderzoek snel nieuwe medicijnen kunnen worden gevonden voor patiënten die ziek zijn geworden door Covid-19. Volgens de Maastrichtse hoogleraar Peter Peters kunnen in het lab gekweekte menselijke mini-orgaantjes die met het virus zijn besmet, worden blootgesteld aan een groot aantal verschillende geneesmiddelen. De onderzoekers gaan na met welke middelen of een combinatie hiervan de gevolgen van de virusinfectie effectief kunnen worden bestreden.

Lees hier het liveblog van gisteren terug: donderdag 30 april

Binnenland:

Buitenland:

Financieel:

Sport:

Entertainment