Nieuws/Binnenland
1977958342
Binnenland

Door storm Corrie stuurloos geraakt schip geborgen

Julietta D

Julietta D

PAPENDRECHT - Het maandag door de storm stuurloos geraakte vrachtschip Julietta D is dinsdagmiddag rond 14.00 uur aangekomen in de haven van Rotterdam, meldt Kustwacht Nederland. Het schip werd daar door twee sleepboten naartoe gebracht, nadat het weer dinsdagochtend rustiger was geworden.

Julietta D

Julietta D

Maandag hield het anker van de Julietta D het niet meer in het stormachtige weer, waarna het schip in een ankervak bij IJmuiden in aanvaring kwam met een ander schip. Na de aanvaring maakte de Julietta D water. Ook was het schip stuurloos. Daarom werden de achttien bemanningsleden van boord gehaald.

Maandagavond lukte het sleepboot de Sovereign een sleepverbinding met het vrachtschip tot stand te brengen. Er werd nog geprobeerd een tweede sleepverbinding aan te leggen aan de achterzijde van het schip, maar die brak daarna. Dinsdagochtend werden met een helikopter drie extra mensen aan boord gebracht om die tweede verbinding te herstellen, waarna de sleepactie kon beginnen.

’Tijd was het meest kritisch’

Voor Boskalis, dat hielp bij de bergingsklus, was het vooral zaak om snel een eerste sleepverbinding te leggen met het schip. Als dat niet op tijd zou zijn gebeurd, had de Julietta D de kust geraakt bij het Zuid-Hollandse Monster. „Tijd was hier het meest kritisch. Als je het schip eenmaal vast hebt gemaakt is het een kwestie van voorzichtig kracht zetten en een richting in te slepen”, legt een woordvoerder van de maritiem dienstverlener uit.

De reddingsdiensten werkten door storm Corrie maandag onder zware omstandigheden. Aan boord van de sleepboot de Sovereign raakte iemand lichtgewond. Ook aan boord van een van de reddingsboten raakte iemand gewond. Inmiddels is duidelijk dat het om lichte verwondingen gaat. „Ze zijn er goed aan toe”, verzekert de woordvoerder.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop