Nieuws/Binnenland
1979792844
Binnenland

OM in beroep tegen celstraf Ali G. in afpersingszaak Gelderse fruithandel in Hedel

Ali G.

Ali G.

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de celstraf die hoofdverdachte Ali G. heeft gekregen voor zijn rol in de afpersing van de Gelderse fruithandel De Groot in Hedel, laat het OM dinsdag weten. G. werd eind september tot bijna twintig jaar cel veroordeeld, veel lager dan de door het OM geëiste bijna 27 jaar.

Ali G.

Ali G.

Ook zegt het OM in beroep te gaan tegen de vrijspraak van twee andere verdachten. Dat gaat om twee 20-jarige mannen uit Amsterdam.

Justitie tekent ook beroep aan tegen twee andere vonnissen in de zaak, te weten de negen jaar cel die een 22-jarige man uit Amsterdam kreeg en de twee jaar cel voor een 24-jarige man uit Almere.

De 37-jarige Ali G. uit Naarden kreeg op 27 september negentien jaar cel en tien maanden gevangenisstraf. Bij De Groot in Hedel werd drie jaar geleden 400 kilo cocaïne gevonden tussen een partij bananen. Het bedrijf deed aangifte bij de politie, die de cocaïne in beslag nam. Daarop is G. de fruitimporteur gaan afpersen omdat de drugs van hem zouden zijn. Ook zette hij onder meer diverse mannen aan tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf. Hij zou daarmee vanuit de gevangenis zijn doorgegaan.

Bitcoins

Het bedrijf ontving vele bedreigende sms-berichten waarin uiteindelijk 2,5 miljoen euro aan bitcoins werd geëist. G. was bij alle vijftien gruwelijke aanslagen en woningbeschietingen de uitlokker, oordeelde de rechtbank. Die sprak van een „ongekende terreurcampagne.”

„De gehele Bommelerwaard leeft al jaren in angst voor aanslagen. De verdachten zijn medeverantwoordelijk voor dit gevoel van onveiligheid”, aldus de rechtbank.