Nieuws/Buitenland
1980544187
Buitenland

Neergeschoten Jacob Blake via videoverbinding voor de rechter

WAUWATOSA - De door de politie neergeschoten zwarte Amerikaan Jacob Blake is vrijdag via een videoverbinding voor de rechter verschenen. Hij zegt onschuldig te zijn aan de aanklachten die al voor de schietpartij tegen hem waren opgesteld.

Het was de eerste keer dat Blake in het openbaar te zien was, sinds hij op 23 augustus in de stad Kenosha door een agent in zijn rug werd geschoten. Blake, die door de kogels deels verlamd raakte, zat rechtop in zijn ziekenhuisbed met zijn advocaat op een stoel naast hem.

Blake wordt onder meer beschuldigd van huisvredebreuk, aanranding en ordeverstoring. De verdenkingen zijn op basis van verklaringen van zijn ex. Zij is de moeder van drie van zijn kinderen en heeft aan de politie verklaard dat Blake begin mei bij haar had ingebroken. Hij zou haar hebben aangerand en met haar auto en bankpas ervandoor zijn gegaan.

Het officiële proces tegen hem zal in november van start gaan met het aanstellen van de jury. „De staat erkent dat dit serieuze aantijgingen zijn, maar ook dat de verdachte ernstige verwondingen heeft en dat hij herstellende is in het ziekenhuis”, luidde de verklaring van openbaar aanklager Zeke Wiedenfeld.

Nadat Blake door de politie in zijn rug werd geschoten, braken dagenlange rellen uit in de stad in de noordelijke staat Wisconsin. Het is nog onduidelijk waarom de politie het vuur opende op de 29-jarige man. Wel lag er een mes in zijn auto. Op het moment van de beschieting opende Blake het portier van zijn auto, ondanks aanwijzingen van de agenten om zich over te geven.

Het is onzinnig om te denken dat de rust terugkeert in Amerika als Joe Biden de verkiezingen wint. Dat zegt de directeur van de Atlantische Commissie, Bram Boxhoorn, in een speciale aflevering van de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’.