Nieuws/Binnenland
1981710
Binnenland

Minister wil creatieve mbo-studies op de schop

DEN HAAG - Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) zegt mbo-opleidingen voor artiest of mediavormgever en enkele andere creatieve beroepen de wacht aan. De opleidingen moeten op de schop, omdat afgestudeerden heel moeilijk een baan vinden.

De minister denkt dat bijvoorbeeld onderdelen van de opleiding tot artiest prima deel kunnen uitmaken van andere opleidingen. Ze wil voor het eind van het jaar van de mbo's en het bedrijfsleven waarmee zij samenwerken horen hoe dat zou kunnen gebeuren. Als de mbo-scholen de gewraakte opleidingen toch in stand willen houden, dan moet het aantal studenten drastisch omlaag.

De Tweede Kamer schrok van de kleine kans op werk na dergelijke opleidingen en vroeg Van Engelshoven snel in te grijpen. Dat moet voorkomen dat ook een nieuwe lichting studenten straks naast een baan grijpt. De minister denkt volgend voorjaar, dus op tijd voor de studenten die in 2019 aantreden, maatregelen te kunnen nemen.

Mbo-scholen die de afgelopen tien jaar meer studenten mediavormgeving en mode hebben aangenomen, moeten aantonen dat dat verstandig was. Anders moeten ze de studentenaantallen weer terugschroeven, stelt Van Engelshoven. Scholen die geen bevredigend antwoord geven, riskeren hun vergunning voor de opleiding te verliezen of minder geld van het Rijk te krijgen.