Nieuws
1981836
Nieuws

Wetenschappers houden geluid buiten

Zo zet je het feestje van de buren op ’stil’

AMSTERDAM - Een apparaatje op het raam dat vijftig procent van het geluid tegenhoudt. Het klinkt als een droom voor mensen die last hebben van veel (vlieg)verkeer of van tuinfeestjes bij de buren. In de toekomst kunnen we deze feestjes echter gewoon ’zachter zetten’.

Wetenschappers zijn erin geslaagd een systeem te ontwikkelen waardoor geluid buiten blijft. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de ’active noise control’-technologie, die ook wel te vinden is in de beste ’noise cancelling’ koptelefoons.

Volgens wetenschappers van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore kan het geluid zelfs worden tegengehouden door het apparaatje als het raam open staat. Met als voordeel dat er gewoon frisse lucht naar binnen komt.

De bedoeling is dat er verschillende apparaatjes worden bevestigd bij het raam. Elk bevat een microfoon, dat het geluid door een soort anti-geluid met dezelfde geluidsgolf kan opvangen voordat het het raam bereikt.

Het gaat nog om een prototype. De onderzoekers hopen de technologie nog verder te verbeteren en het apparaat kleiner en goedkoper te maken.