Nieuws/Binnenland
1981956
Binnenland

Zware crimineel moet langer achter tralies

DEN HAAG - Criminelen die zijn veroordeeld tot een celstraf van minimaal zes jaar komen in de toekomst mogelijk niet meer vanzelf na twee derde van hun straf vrij. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Sander Dekker dinsdag presenteert.

„We willen de geloofwaardigheid van opgelegde straffen vergroten”, zegt Dekker. „Als iemand na een vreselijk misdrijf achttien jaar krijgt, maar na twaalf jaar alweer buitenstaat, dan is dat moeilijk uit te leggen.”

De coalitie had al eerder in de Telegraaf aangekondigd paal en perk te willen stellen aan vervroegde vrijstelling.

Bekijk ook:

Langer in bajes

Onder de huidige wet kan iemand die is veroordeeld tot 12 jaar cel al na 8 jaar vrijkomen. Door het nieuwe voorstel wordt dat 10 jaar, omdat de voorwaardelijke invrijheidstelling maximaal nog maar 2 jaar mag zijn. Gevangenen die zich tijdens hun straf misdragen moeten hun hele straftijd uitzitten.

Het plan kost 13 miljoen euro.

Dekker wil ook dat slecht gedrag van gedetineerden een grotere rol gaat spelen, niet alleen bij de bepaling of ze eerder vrijkomen maar ook tijdens hun celstraf. Zo moeten gevangenen die zich goed gedragen binnen de bajes worden beloond met meer vrijheden binnen de gevangenis. Als hun straf ten einde loopt, zouden ze bijvoorbeeld ook overdag buiten de gevangenis kunnen werken.

De Nederlandse Orde van Advocaten gaat het wetsvoorstel bestuderen maar wijst erop dat een rechter bij het bepalen van een straf al rekening houdt met de gebruikelijke korting en de uitwerking daarvan op de netto celstraf. Bovendien is die korting sinds 2008 niet meer een automatisme zoals vroeger, maar worden er voorwaarden gesteld aan de invrijheidstelling van de veroordeelde. Wat betreft de strafvermindering was de wet dus al strenger geworden, aldus een woordvoerster van de orde.