Nieuws/Binnenland
1982039362
Binnenland

Taakstrafverbod voor geweld tegen hulpverleners in de maak

Geen taakstraf meer voor geweldplegers tegen politiemensen.

Geen taakstraf meer voor geweldplegers tegen politiemensen.

Den Haag - Geweld tegen hulpverleners kan niet langer met een taakstraf worden bestraft, waardoor de geweldplegers altijd achter de tralies belanden. Ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) sturen dinsdag hun langverwachte wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om dat voor elkaar te krijgen.

Geen taakstraf meer voor geweldplegers tegen politiemensen.

Geen taakstraf meer voor geweldplegers tegen politiemensen.

Naar het ’taakstrafverbod’ werd reikhalzend uitgekeken vanuit de Kamer, zeker nadat recent het optreden van agenten onder vuur kwam te liggen. Met het wetsvoorstel kan geweld tegen politiemensen, medewerkers van de brandweer of ambulance en buitengewoon opsporingsambtenaren niet meer worden afgedaan met een taakstraf. Dat geldt ook voor geweld tegen andere personen met een publieke taak die tijdens hun werk met geweld te maken kunnen krijgen.

’Hoog tijd dat de wet wordt aangepast’

De ministers schrijven in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer dat ze het hoog tijd vinden dat de wet wordt aangepast. „Geweld tegen personen met een publieke taak moet stevig worden aangepakt, daar past geen taakstraf bij”, aldus de bewindslieden.

De maatregel is een uitbreiding van het bestaande taakstrafverbod dat vooral betrekking heeft op ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. VVD, PVV en CDA drongen er bij het kabinet eerder al op aan om gegarandeerde celstraffen ook uit te laten delen na ander geweld tegen hulpverleners.

Het voorstel van de ministers werd zwaar bekritiseerd door de Raad voor de Rechtspraak: „Binnen de rechtspleging is er voldoende aandacht voor de ernst van geweld tegen personen belast met een publieke taak”.