Nieuws/Binnenland
1982109574
Binnenland

Onderzoek naar ritueel misbruik

Den Haag - Een commissie gaat onderzoek doen naar de omvang van georganiseerd sadistisch misbruik van minderjarigen. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

In de zomer van 2022 moet het onderzoek zijn afgerond. Volgens de CDA-bewindsman is de opdracht van de onderzoekscommissie om beschikbare informatie over ’georganiseerd sadistisch misbruik van minderjarigen’ te verzamelen, door gebruik te maken van zoveel mogelijk bronnen. Bovendien moet er naar aanleiding daarvan advies worden uitgebracht over het instellen van een meldpunt.

De Tweede Kamer drong er eerder al bij de minister op aan dat zo’n onderzoek er zou komen. „We krijgen van slachtoffers en familieleden veel signalen dat het een groot probleem is”, zei PvdA-Kamerlid Kuiken daar eerder over. Ook VVD, SP en GL wilden een onderzoek naar de aard en omvang van georganiseerd ritueel misbruik.

Het VPRO-programma Argos onderzocht ritueel misbruik. Meer dan tweehonderd mensen deelden volgens het programma hun verhaal. Honderdveertig van de verhalen zouden volgens Argos het stempel ‘rituele kenmerken’ krijgen. „Satanische handelingen bij kaarslicht, martelingen, zelfs het ritueel offeren van baby’s, worden genoemd.”