Nieuws/Binnenland
1982271614
Binnenland

’Geen edelhertkalfjes meer op Zuidwest Veluwe door wolf’

Amsterdam - Op de Zuidwest Veluwe wordt dit jaar flink minder gejaagd op edelherten. Dat zegt boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

In het gebied bleek bij het begin van de zomer dat het grootste deel van de hertenkalfjes verdwenen was. Het vermoeden bestaat dat ze zijn opgegeten door de wolven, die hier leven. Voor het eerst lijkt de komst van de wolf naar Nederland een significante impact te hebben op zowel de populatie edelherten als de uitvoering van de beheerjacht in dit gebied.

Theunissen in Vroege Vogels: „Toen de eerste wolf zich vorig jaar in ons gebied vestigde, hebben we als Natuurmonumenten besloten om even te stoppen met het afschieten van de vrouwelijke dieren en de kalveren. We dachten, we hebben nu een predator rondlopen en die heeft ook zijn wild nodig. Bij tellingen dit jaar bleek dat alle edelhertkalveren als sneeuw voor de zon verdwenen waren. Waarschijnlijk zijn ze opgegeten door de wolf. We zijn nu aan het monitoren wat er allemaal gebeurt. Mogelijk heeft deze impact van de wolf te maken met het relatief kleine leefgebied van 60 vierkante kilometer.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop