Nieuws/Binnenland
1982549586
Binnenland

Ook schaatsbaan in verzet tegen qr-code

’Gemeenten voor de rechter vanwege verplichte coronapas bij zwemles’

Kinderen tijdens het afzwemmen.

Kinderen tijdens het afzwemmen.

HILVERSUM - De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) dreigt juridische procedures te beginnen tegen ruim driehonderd gemeenten in Nederland, tegen het gebruik van de QR-code bij zwemlessen. Volgens de belangenbehartiger worden er uiterlijk maandag sommaties gestuurd naar alle gemeenten om zich te houden aan een eerdere uitspraak over een individueel zwembad.

Kinderen tijdens het afzwemmen.

Kinderen tijdens het afzwemmen.

Volgens de NSWZ zitten er tussen de 10.000 en 15.000 kinderen gedupeerd thuis omdat hun ouders niet mee naar binnen mogen met zwemles.

Eerder bepaalde de voorzieningenrechter Midden-Nederland dat zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum voorlopig niet hoeft te controleren op coronatoegangsbewijzen voor ouders die meegaan naar de zwemles van hun kind. De rechter oordeelde dat zwemles valt onder onderwijs en dat het zwembad daarmee geen binnensportlocatie is. Het controleren van coronatoegangsbewijzen is daarom niet verplicht.

De rechtbank keek alleen naar de situatie tussen de gemeente Hilversum en dit zwembad. Of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor het controleren van de coronapas bij andere zwembaden kon een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen.

Om de procedure te kunnen voeren heeft de NSWZ ouders verzameld die willen opkomen tegen hun gemeente.

Juridisch spel

Vereniging Sport en Gemeenten stelt dat de QR-code is opgelegd door het Rijk en dat de NSWZ daarom niet bij de gemeenten moet zijn. „Maar je kan natuurlijk niemand tegenhouden om rechtszaken aan te spannen. Het verweer zal vrij simpel zijn, dit is wat de regel is en daar houden de gemeenten zich aan”, aldus een woordvoerder. „Als je open wil terwijl je dicht moet, moet je niet zijn bij degenen die de regels handhaven, maar dan moet je zijn bij degenen die de regels maken.”

Schaatsbaan: hier doen wij niet aan mee

De Utrechtse schaatsbaan De Vechtsebanen gaat geen QR-code van bezoekers scannen, zo meldt het op de site. Eigenaar Michael van de Kuit verzette zich eerder in de coronapandemie al tegen het coronatoegangsbewijs en besloot in november om de deuren gesloten te houden.

Destijds zei Van de Kuit daarover dat het onwerkbaar is om de 300 tot 400 mensen die elk uur de schaatsbaan op- en afgaan, te controleren. Bovendien had hij een moreel bezwaar. De „draconische maatregelen” ontwrichten volgens hem de amateursport buitenproportioneel, „terwijl ze vrijwel geen bijdrage leveren aan het indammen van het virus”, zo zei hij. „En dat terwijl sporten juist zo’n krachtig middel is om je lichaam en geest gezond te houden en jezelf weerbaar te maken tegen de gevolgen van corona.”