Nieuws/Binnenland
1982721
Binnenland

Boete voor Franse helikopterpiloten

Niet de helikopter uit het artikel.

Niet de helikopter uit het artikel.

AMSTERDAM - De piloten van twee Franse helikopters hebben elk duizend euro boete opgelegd gekregen omdat ze regels overtraden tijdens een vlucht van Amsterdam naar Texel. De helikopters waren maandag van de heliport in Amsterdam naar het eiland onderweg toen er van alles misging.

Niet de helikopter uit het artikel.

Niet de helikopter uit het artikel.

,,De toestellen waren voor een toeristische trip met elk drie mensen aan boord vanuit Parijs, via Calais en Vliegveld Midden-Zeeland in Amsterdam aangekomen'', aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. Eenmaal op weg naar Texel kwamen ze in slecht weer terecht waarbij op zicht vliegen onverantwoord was terwijl de piloten dat toch deden. De afdeling luchtvaart van de politie verwijt de piloten dat ze die situatie met een goede vluchtvoorbereiding hadden kunnen voorkomen.

Ook wilden de piloten over Den Helder Airport vliegen, wat vanwege de drukte niet was toegestaan. Bovendien landden ze in een weiland in de Wieringerwaard omdat ze dachten Texel niet meer te kunnen halen vanwege gebrek aan brandstof. Eenmaal geland bleek er wel voldoende brandstof aan boord. ,,Allemaal nogal klungelig en onverantwoord'', aldus de woordvoerder. Toen de Fransen in betere weersomstandigheden hun reis wilden voortzetten, kregen ze een proces-verbaal voor de diverse overtredingen. De piloten betaalden de in totaal 2000 euro boete en mochten doorvliegen naar Texel.