Nieuws/Buitenland
1982966921
Buitenland

’Aanslagpleger Kongsberg doodde mensen toch niet met pijl en boog’

KONGSBERG - De man die vorige week vijf mensen doodde in Noorwegen, deed dat met een „scherp voorwerp.” Hij liep ook met pijl en boog rond, maar dat zou niet het moordwapen zijn geweest. Dat meldt een functionaris van de Noorse politie. „Hij koos willekeurig zijn slachtoffers.”

De man sloeg afgelopen woensdag aan het moorden in de plaats Kongsberg. Hij drong daar woningen en een supermarkt binnen en schoot pijlen af op mensen. De politie meldde dat slachtoffers zowel in gebouwen als buiten zijn aangetroffen. Het gaat naast de vijf mensen die de aanval niet overleefden ook om drie gewonden.

„Alles wijst erop dat hij zijn slachtoffers willekeurig selecteerde”, aldus een inspecteur van de politie. Hij vertelde dat de dader zijn pijl en boog op enig punt weggooide of verloor, zonder in detail te treden over welke andere wapens de man gebruikte om mensen aan te vallen.

De verdachte, een dertiger uit Denemarken, kon na het bloedbad worden aangehouden en heeft een bekentenis afgelegd. De autoriteiten hielden er rekening mee dat hij was geradicaliseerd, maar vermoeden nu dat zijn psychische problemen hebben geleid tot de aanval. Uit psychisch onderzoek moet blijken of hij toerekeningsvatbaar was.

De politie zei aanvankelijk dat het om een terroristische daad leek te gaan, maar sloot niet uit dat er mentale problemen in het spel zijn. De rechtbank besloot eerder dat de man nog vier weken in voorarrest moet blijven, zoals de aanklagers hadden verzocht. Hij moet de eerste twee weken in isolatie en mag gedurende zijn hechtenis geen bezoek ontvangen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop