Nieuws/Buitenland
198306613
Buitenland

Chaos aan Sloveens-Oostenrijkse grens door nieuwe coronamaatregel

WENEN - Uit Slovenië terugkerende vakantiegangers hebben zaterdag soms meer dan twaalf uur lang moeten wachten bij de Sloveens-Oostenrijkse grens. Dat gebeurde nadat de regering in Wenen onverwacht strengere toegangscontroles invoerde om de coronapandemie te beteugelen.

Op basis van een nieuwe verordening moesten alle reizigers die uit Kroatië kwamen zich bij de gezondheidsautoriteiten aan de grens laten registreren. Aanleiding is het toenemende infecties in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek.

Omdat de maatregel totaal onverwacht werd genomen waren veel vakantiegangers er volgens de ANWB niet van op de hoogte. Op de wisseldag liepen de wachttijden aan de grens daardoor op tien uur en stonden er kilometers lange files, aldus de belangenorganisatie.

Oostenrijk besloot na de problemen de controles weer te versoepelen. Vanaf 5:00 uur zondagochtend worden alleen nog auto’s met Oostenrijks kenteken gecontroleerd. De wachttijd voor de belangrijkste grensovergang - via de Karawankentunnel in de A11 - is inmiddels daardoor terug op normaal niveau. Rond het middaguur bedroeg deze een halfuur.

De autoriteiten in Oostenrijk evalueren volgens de ANWB de controles maandag en bepalen dan hoe het komend weekeinde moet.

Overigens scherpte Slovenië ook de coronamaatregelen aan. Dat gebeurde vrijdag. Het land eist dat alle toeristen vanuit Nederland bij aankomst twee weken in quarantaine gaan. Daarom heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Slovenië aangepast van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).