Nieuws/Binnenland
1984157
Binnenland

Nationaal Comité weigert gesprek lawaaidemo

,,De oproep tot een lawaaidemo is respectloos.''

,,De oproep tot een lawaaidemo is respectloos.''

AMSTERDAM - Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei wil niet in gesprek met de initiatiefnemer van de aangekondigde lawaaidemonstratie tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. ,,Met zijn oproep de herdenking te verstoren, plaatst deze persoon zich buiten het maatschappelijk debat'', zegt het comité in een verklaring. ,,De oproep tot een lawaaidemo is respectloos.''

,,De oproep tot een lawaaidemo is respectloos.''

,,De oproep tot een lawaaidemo is respectloos.''

Het protest is aangekondigd op Facebook onder het event Geen 4 Mei voor Mij. De actievoerders vinden dat de huidige herdenking ,,racistisch" is en alleen stilstaat bij ,,de 22.000 witte slachtoffers" tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet ,,de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië".

Na een gesprek met de gemeente Amsterdam, die het protest heeft verboden, wilde de initiatiefnemer in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, dat de Nationale Dodenherdenking organiseert. Het comité weigert op het verzoek in te gaan.

,,Gisteren (maandag) was er in de Balie een debat over wie we herdenken en waarom aan de hand van het boek de Stilte en de Storm van Ilse Raaijmakers over de geschiedenis van de herdenkingsdagen in Nederland. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan het debat was daar van harte welkom.''

Het comité benadrukt dat er het hele jaar door nauw contact is ,,met tal van groepen van nabestaanden en belangenorganisaties, ook met groepen uit de voormalig Nederlands-Indische en Indonesische gemeenschappen''.