Nieuws
1984881
Nieuws

Het internet blaast vandaag 25 kaarsjes uit

De NeXT machine

De NeXT machine

Het internet in Nederland bestaat 25 jaar dus is het tijd voor een trip down memory lane. We weten vast nog wel het moment dat we massaal ebuddy opende omdat MSN het niet deed, de agenda konden bekijken van de tofste feesten op Partyflock en we onze Neopets al maanden lang niet hadden gevoerd maar ze toch niet dood gingen.

De NeXT machine

De NeXT machine

Op 1 mei 1993 maakte internetprovider XS4ALL het internet beschikbaar voor het grote publiek. In de jaren daarvoor was het internet vooral bedoeld voor studenten van universiteiten. Twee jaar daarvoor heeft Tim Berners-Lee, softwareontwikkelaar van CERN, het WWW (World Wide Web) opengesteld voor de buitenwereld. De computer waarmee hij dat deed staat inmiddels in een museum in Zwitserland. Aan de oude monitor hangt nog steeds een bordje met de waarschuwing: ‘Dit apparaat is een server, niet uitzetten’.

Weten we eigenlijk nog wel wat er in die 25 jaar de revue heeft gepasseerd? Tegenwoordig hoeven we geen moeite meer te doen om muziek te luisteren. We openen YouTube, Itunes of Spotify en het muziek luisteren kan beginnen. Vroeger was dat wel anders, LimeWire was één van de programma’s dat werd gebruikt om muziek mee te downloaden. Kwam er een nieuw album van Take That uit en wilde je dat als een van de eerste luisteren? Jammer dan, je moest minstens tien minuten per liedje wachten tot het was gedownload (en dan moest je ook wel een snelle internetverbinding hebben).

Screetshot Limewire

Screetshot Limewire

Ook waren er verschillende websites waar kinderen spelletjes konden spelen. Zo hebben we spele.nl, funnygames.nl maar vergeet ook Neopets en de geheimzinnige manager Lotus van Habbo Hotel niet. Stiekem bellen met de huistelefoon voor Habbocredits, genoeg sparen om HC te worden en meubi, zoals de meubels in het spel genoemd worden, in alle soorten en maten.

Habbo Hotel

Habbo Hotel

We kennen allemaal Facebook, Hyves en Twitter wel. Maar voordat deze platformen er waren, konden we met z’n alle een account aanmaken op MySpace. Blogs delen, video’s kijken en foto’s bewonderen van anderen was de normaalste zaak van de wereld. Deze community groeide uit tot een van de vijf best bezochte Engelstalige websites.

In 1997 werd Google opgericht, de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Een jaar later kwam Nederland met Startpagina.nl; een website die eigenlijk bestaat uit links naar andere websites. De enorme groei van Startpagina hadden de bedenkers te danken aan de vele mensen die hen wilde helpen door Startpagina.nl in te stellen als hun daadwerkelijke startpagina.

Startpagina.nl

Startpagina.nl

Met elkaar kletsen online? Daar hadden we allemaal MSN voor. Heel vaak achter elkaar online en offline gaan zodat mensen zagen dat je echt wel beschikbaar was om te praten. De irritante buzzers die je stuurde om mensen helemaal gek te maken en van die mensen die voor iedere letter een bepaald plaatje hadden. Het was hartstikke onleesbaar, maar oh-zo-cool om te hebben.

En kennen we allemaal chatman nog?

Nu, 25 jaar later, kunnen we het internet echt niet meer wegdenken. Wat moeten we nou zonder kleding in een winkelmandje stoppen en het vervolgens niet kopen? Hoe komen we aan ons eten als we het niet online kunnen bestellen? En hoe kunnen we ooit nog zonder het laatste nieuws op Telegraaf.nl?