Nieuws/Buitenland
1985439908
Buitenland

Giftige paddenstoel doet huid loskomen en hersenen krimpen

Dodelijke zwam ontdekt in Australië

Podostroma cornu-damae

Podostroma cornu-damae

Cairns - In een regenwoud in Australië, niet ver van het Groot Barrièrerif, is een van ’s werelds dodelijkste zwammen gevonden, de ’Poison Fire Coral’ of ’Podostroma cornu-damae’. De zwam is de enige dodelijke waarvan bekend is dat de toxines door de huid worden opgenomen. Fotograaf Ray Palmer vond de zwam in een buitenwijk van Cairns in Queensland „op een kleine verborgen plek, maar dicht bij voorsteden”.

Podostroma cornu-damae

Podostroma cornu-damae

Dat zegt Palmer aan de krant Guardian Australia. Normaal komt de oranje/roodgekleurde zwam voor in de bergen van Japan en op het Koreaanse schiereiland.

Matt Barrett, paddenstoeldeskundige aan de James Cook University (JCU), bevestigde de naam van de zwam en waarschuwde dat die niet mag worden aangeraakt en al zeker niet mag worden opgegeten. De zwam groeit vooral op boomwortels op de grond en produceert minstens acht toxische stoffen die door de huid kunnen worden opgenomen. „Van de zowat honderd giftige paddenstoelen die gekend zijn bij onderzoekers, is dit de enige waarvan de toxines door de huid kunnen worden opgenomen”, aldus Barrett.

De zwam is, volgens Encyclopedia Britannica, de op een na dodelijkste soort. In Japan en Zuid-Korea stierven zo verschillende mensen die de zwam in een thee hadden opgedronken, omdat ze die hadden verward met wel eetbare paddenstoelen.

Extreme symptomen

Volgens Barrett kan aanraking al een rode of gezwollen huid veroorzaken. Consumptie veroorzaakt een hele reeks symptomen. „Aanvankelijk maagpijn, braken, diarree, koorts en gevoelloosheid, uren of dagen later gevolgd door het loskomen van de huid op het gezicht, de handen en voeten, het krimpen van de hersenen. Dat veroorzaakt dan weer een veranderde waarneming, bewegingsmoeilijkheden en spraakgebrek”, aldus de specialist. Zonder behandeling kan dat fataal zijn door orgaanfalen en een verstoring van hersenzenuwen.

Volgens de deskundige komt de zwam voor in Cairns, maar kan die meer verspreid zijn in het tropische Australië.