Nieuws/Binnenland
1985550517
Binnenland

Pieter Bas Habes vrijgelaten in Egypte

CAÏRO - Pieter Bas Habes is donderdag vrijgelaten in Egypte. Hij zat ongeveer twee weken vast nadat hij met een drone vanaf het dakterras van het Osiris-hotel opnames maakte. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan De Telegraaf.

Een woordvoerder laat weten: „De Nederlander is vrijgelaten op voorwaarde dat hij het land verlaat. De Nederlandse ambassade faciliteert dit en begeleidt hem bij zijn vertrek. Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlander, maar hij heeft ook aangegeven behoefte te hebben aan rust en verzoekt de media dit te respecteren. De afgelopen periode heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken via stille diplomatie zijn zaak herhaaldelijk onder de aandacht gebracht van de Egyptische autoriteiten. We zijn Egypte erkentelijk voor zijn vrijlating.”

Personeel van het hotel waar Habes verbleef schakelde eind vorige maand de politie in omdat drones streng verboden zijn in het Noord-Afrikaanse land. Lange tijd was onduidelijk waar Habes precies naartoe gebracht was. Een woordvoerster van Buitenlandse Zaken liet donderdag aan De Telegraaf weten dat ze in contact waren met de man.

Habes maakte een rondreis door Afrika op de motor. Enkele dagen na zijn aanhouding verscheen hij op de Egyptische televisie waar hij verklaarde dat hij foto’s van zijn hotel wilde maken. De politie beschuldigde hem van het maken van geheime opnames van protesten in de stad.

CNN meldt dat ook de andere buitenlanders die rondom de protesten zijn gearresteerd, zijn vrijgelaten. Het zou gaan om twee Jordaniërs, een Soedanees en een Turk.

Eerder vandaag zei verslaggever Marcel Vink al dat het niet lang meer zou duren voordat de Nederlander zou worden vrijgelaten: