Nieuws/Buitenland
1985946960
Buitenland

Woorden president in schril contrast situatie Kabul

Biden wil nog altijd niets van kritiek weten

WASHINGTON - President Biden belooft dat elke Amerikaan die dat wil, uit Afghanistan gehaald zal worden. Biden zei dat alle mogelijke middelen worden ingezet in de evacuatie. Dat deed hij in een persconferentie in het Witte Huis. Biden deed die belofte terwijl de situatie in Kabul nog altijd zeer chaotisch is. Biden ligt sinds de val van Kabul zwaar onder vuur, zowel op links als rechts.

„Elke Amerikaan die naar huis wil komen, brengen we thuis”, zei Biden tegen Amerikanen die in Afghanistan vastzitten. Maar hij voegde daar meteen aan toe: „Ik kan niet beloven wat het uiteindelijke resultaat zal zijn, of dat het zonder risico zal zijn.”

Biden noemde de chaotisch verlopen evacuatie „een van de grootste en moeilijkste reddingsoperaties in de geschiedenis.” Maar de president verzekerde ook: „Het enige land dat dit kan is Amerika.” Alle middelen worden daarvoor ingezet, verzekerde hij. Opnieuw toonde Biden geen spijt over het besluit tot terugtrekking. „Er is nog veel tijd voor kritiek als deze operatie voorbij is.”

Biden gaf toe dat de afgelopen week „hartverscheurend” was geweest. Hij zei geraakt te zijn door de beelden van chaos uit Kabul. „Ik denk niet dat iemand die beelden kan zien en geen pijn daarbij kan voelen.” Maar voor nu telt maar een ding, zo zei hij. „Ik richt me volledig op het klaren van deze klus.”

Realiteit

Maar de situatie op de grond in Kabul staat in schril contrast met de mooie woorden van Biden. Voor zijn toespraak waren er al acht uur geen vliegtuigen vertrokken van het vliegveld van Kabul. Qatar wilde namelijk geen vluchtelingen meer opnemen. Bovendien kunnen mensen niet naar het vliegveld komen doordat ze door Taliban worden tegengehouden. Volgens Biden krijgen Amerikanen met hun paspoort vrije doorgang, maar ooggetuigen ter plekke melden dat dit in de praktijk niet zo is.

Biden hintte dat er ruim honderdzestig Amerikanen van buiten het vliegveld waren opgehaald door Amerikaanse troepen. Het Witte Huis kreeg eerder kritiek omdat Britse en Franse militairen al eerder landgenoten ophaalden om naar het vliegveld van Kabul te brengen, terwijl de Amerikanen dit niet deden. Het Pentagon zei eerder hier niet de mankracht voor te hebben. Het is niet duidelijk of er meer van dit soort ophaalacties gepland zijn.

Opvallend was dat Biden niet aan kon geven hoeveel Amerikanen er precies in Afghanistan zijn op dit moment. Dat maakt het ook onmogelijk om goed te bepalen wanneer ’alle’ Amerikanen dan opgehaald zijn. Biden zegt nog altijd voor 31 augustus weg te willen zijn.

Andere NAVO-landen vroegen Biden eerder al om het vliegveld langer open te houden, maar daar gaf Biden geen duidelijkheid over. Biden zei wel dat hij in overleg met de Britse premier Johnson en Duitse bondskanselier Merkel heeft besloten dat de G7 volgende week samen zal komen om te praten over Afghanistan.

Biden beloofde voor het eerst duidelijk dat Amerika ook alle Afghanen die hen hebben geholpen willen evacueren. Eerder was hij hier ontwijkend over. Biden zei eerder dat het om vijftigduizend tot vijfenzestigduizend Afghanen gaat.