Nieuws/Buitenland
1986682691
Buitenland

Onderzoek naar mysterieus ’Havana-syndroom’ levert weinig op

WASHINGTON - Amerikaanse experts die een mysterieuze aandoening onderzoeken die diplomaten heeft getroffen, kunnen nog steeds niet bewijzen dat Rusland daar iets mee te maken heeft. Dat kregen naaste medewerkers van president Joe Biden volgens The New York Times achter gesloten deuren te horen.

De term Havana-syndroom is gebruikt om de onverklaarbare klachten te omschrijven waar Amerikaans personeel op Cuba enkele jaren geleden melding van maakte. Die Amerikanen hoorden soms een raar geluid en klaagden over ernstige hoofdpijn en misselijkheid.

De VS besloten uiteindelijk om veel medewerkers terug te halen uit Cuba. Later maakten ook Amerikaanse diplomaten in landen als China en Rusland melding van vergelijkbare klachten. Dat laatste land zou door de Amerikaanse autoriteiten worden gezien als hoofdverdachte.

’Frustrerend’

Experts vermoeden dat elektromagnetische straling wordt afgevuurd op overheidsgebouwen, zo zou vrijdag zijn gebleken tijdens het topoverleg. Een ingewijde noemde het tegenover de krant „frustrerend” dat er nog steeds geen definitief bewijs ligt waar Moskou mee geconfronteerd zou kunnen worden.

De regering staat volgens de krant onder druk om duidelijk te maken dat ze werk maakt van het onderzoek naar de problemen. Meerdere slachtoffers hebben geklaagd dat ze zich niet serieus genomen voelden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop