Nieuws/Buitenland
1987069
Buitenland

Arts: ’Trump dicteerde doktersverklaring’

Donald Trump

Donald Trump

Donald Trump zou in 2015 een arts hebben gedicteerd wat hij moest opschrijven in zijn doktersverklaring. Dat zegt zijn voormalige privé-arts Harold Bornstein tegen CNN. In de verklaring was te lezen dat „als Trump gekozen zou worden, hij de gezondste Amerikaanse president ooit zou zijn”.

Donald Trump

Donald Trump

Ook was te lezen dat de bloeddruk van Trump „verbazingwekkend excellent” zou zijn geweest. Hij zou in 2014, naar eigen zeggen, ruim zeven kilo zijn afgevallen.

’Zwarte humor’

Tijdens de presidentscampagne werd deze door de arts ondertekende verklaring naar buiten gebracht. Ook stond in de verklaring dat een compleet medisch onderzoek „louter positieve resultaten” heeft opgeleverd.

„Hij dicteerde de hele brief. Ik heb de brief niet geschreven”, aldus Bornstein tegen CNN. De kwalificatie van Trump als „gezondste” noemt hij een bijzondere vorm van „zwarte humor”.

Harold Bornstein

Harold Bornstein

’Trump gebruikt haargroeimiddel’

Sinds de jaren tachtig was Bornstein de privé-arts van Trump. De arts werd ontslagen toen hij, volgens de arts zelf, had verteld dat Donald Trump een haargroeimiddel gebruikte. Eerder vertelde hij ook al dat Trump smetvrees heeft.

In februari 2017 zouden lijfwachten van Trump bij de arts zijn binnengevallen om het medische dossier van Donald Trump op te halen. Volgens het Witte Huis ging het hier om een „standaardprocedure”. Bornstein noemde de inval een ’overval’ en zei achteraf zich bang, bedroefd en „verkracht” te hebben gevoeld.

Rol gezondheid

In de verkiezingscampagne speelde de gezondheid van de twee belangrijkste kandidaten een grote rol. Zo suggereerde Donald Trump meerdere malen dat Hillary Clinton fysiek niet in orde was.

Trump en zijn voormalige lijfarts hebben al enige tijd ruzie. Naar verluidt had hij gehoopt ook de lijfarts van Trump te worden toen hij president werd.