1987746
Binnenland

Veroordeelde Nijmeegs scooterdrama bij toeval opgepakt

HERKENBOSCH - Een 27-jarige Nijmegenaar, die voor het veroorzaken van het scooterdrama in Nijmegen nog een celstraf van vier jaar moet uitzitten, is bij toeval in handen van de politie terecht gekomen. Meteen na zijn aanhouding werd hij in de boeien geslagen en trachtte zo op de vlucht te slaan.

De man had maandag aan de Fazantstraat in het Midden-Limburgse Herkenbosch een lantaarnpaal omver gereden en liet die gekapseisd achter. Getuigen informeerden de politie en gaven ook het kenteken door zodat de politie hem snel kon aanhouden.

Bij die arrestatie bleek dat de Nijmegenaar in 2010 mededader was van het verkeersongeval waarbij hij in zijn woonplaats de 50-jarige Arnhemmer Mario van de Geijn had doodgereden.

Samen met zijn destijds 19-jarige handlanger – eveneens van Marokkaanse komaf - was hij destijds op de vlucht geslagen na een mislukte poging om hotel Belvoir in hun woonplaats te overvallen.

Zonder licht en helm en met slechte remmen scheurden ze tegen het verkeer in. Ze reden ook volgas door een rood verkeerslicht op de drukke Canisiussingel. Daarbij werd de 50-jarige Arnhemmer op het zebrapad geschept. Hij overleefde het ongeluk niet. Voor de rechtbank wezen de twee verdachten elkaar aan als bestuurder van de scooter, waarna een complexe en langdurige juridische procedure begon. Uiteindelijk veroordeelde de Hoge Raad het duo tot gevangenisstraffen, oplopend tot vier jaar.

De thans 27-jarige Nijmegenaar probeerde het eergisteren – geboeid en al – op een rennen te zetten. De politie wist die vluchtpoging in de kiem te smoren, zodat hij nu de vier jaar alsnog kan uitzitten.