Nieuws/Buitenland
1987785379
Buitenland

Huis van Afgevaardigden stemt over impeachment Trump

WASHINGTON - Het voltallige Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten stemt woensdag over het starten van een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Als het Huis de twee aanklachten aanneemt, dan vindt het proces in de Senaat waarschijnlijk in januari plaats.

Vooraf aan de stemming vindt woensdag in het Huis van Afgevaardigden een debat van zes uur plaats. Dat heeft de commissie voor Regels van het Huis van Afgevaardigden dinsdagavond vastgesteld. De zes uur debattijd wordt over beide partijen verdeeld en bijgehouden door de commissievoorzitters.

’Trump laat ons geen keus’

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zegt dat president Donald Trump de afzettingsprocedure aan zichzelf te danken heeft. Aan het begin van het debat voorafgaand aan de stemming over de twee aanklachten die tegen de president zijn opgesteld, zei Pelosi dat Trump de volksvertegenwoordigers „geen keus” heeft gelaten.

„Ik open plechtig en droevig het debat over de afzettingsprocedure tegen de president van de Verenigde Staten. Als we nu niet handelden, zouden we onze plichten niet nakomen”, aldus Pelosi. Volgens haar vormt Trump „een voortdurende bedreiging voor onze nationale veiligheid.”

Intimidatie

Trump wordt ervan beschuldigd dat hij zijn macht als president heeft misbruikt voor zijn eigen politieke gewin. Dat zou hij hebben gedaan door de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk te zetten om een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden in te stellen. Als pressiemiddel gebruikte Trump het achterhouden van militaire steun.

De tweede aanklacht gaat over het tegenwerken van het onderzoek in het Huis van Afgevaardigden naar het machtsmisbruik van Trump. De president heeft medewerkers opgelegd dagvaardingen te negeren en hij heeft getuigen openlijk geïntimideerd.

De verwachting is dat de aanklachten in het Huis van Afgevaardigden worden aangenomen, omdat de Democraten daar een meerderheid hebben. Trump wordt in dat geval de derde president in de geschiedenis van de VS die zich moet verdedigen in een afzettingsprocedure. De eerste was Andrew Johnson in 1867 en de tweede was Bill Clinton in 1998. Beide presidenten werden vrijgesproken in de Senaat.

In de Senaat hebben de Republikeinen de meerderheid. Om een president af te zetten hebben de Democraten een twee derde meerderheid nodig in de Senaat.