Nieuws/Buitenland
1988070
Buitenland

Verslaafde kangoeroes vallen toeristen aan

Kangoeroes met een suikerverslaving vallen met enige regelmaat toeristen aan in het oosten van Australië. Dat melden lokale media woensdag. Ze zijn gewend geraakt aan al het lekkers dat ze krijgen toegestopt en kunnen heel agressief uit de hoek komen als ze iets lekkers zien.

Jaarlijks trekken duizenden toeristen van Sydney met de trein naar Morisset. Daar kan je kangoeroes zien grazen. Hoewel er met borden wordt gewaarschuwd om dieren niet te voeren, houden veel mensen zich hier niet aan.

’Gewenning’

Zo proberen toeristen de kangoeroes te lokken met bananen, brood, chips, wortels en koekjes. Soms wordt zelfs voedsel van McDonald’s ingezet. Dat leidt ertoe dat dieren gewend raken aan het voor hen onnatuurlijke voedsel. Normaal gesproken eten ze gras, nu steeds meer ’junkfood’.

Uit ervaring hebben de studenten geleerd dat toeristen vaak iets lekkers bij zich hebben, legt de Australische dierenverzorger Andrew Daly uit aan het Australische ABC. „Als ze een wortel zien en ze hebben van toeristen al honderden keren een wortel gekregen, dan zullen ze zelf naar de mensen gaan en de wortel afnemen.”

’Geduwd en gekrabd’

De kangoeroes kunnen hierbij heel agressief uit de hoek komen, aldus Shane Lewis die dagelijks toeristen rondrijdt met zijn shuttledienst. Volgens Lewis worden mensen dagelijks „geduwd en gekrabd”. Op zijn Facebookpagina heeft hij enkele foto’s van gewonde toeristen gepost om toekomstige bezoekers te waarschuwen.

’Niet knuffelen’

De lokale overheden waarschuwen ook de kangoeroes niet te knuffelen. „Het gevaar is groot dat iemand daarbij gewond zal raken.”