Nieuws/Binnenland
1988772179
Binnenland

LIVE | 147 personeelsleden vleesverwerker Groenlo besmet met corona

Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de grens van vijf miljoen gepasseerd, blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Inmiddels zijn er ruim 342.000 doden te betreuren, zeker 5,2 miljoen mensen raakten besmet. In ons land vielen tot nu toe zo’n 5800 dodelijke slachtoffers. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

147 van de 657 medewerkers van een vleesverwerkingsbedrijf in Groenlo zijn besmet met het coronavirus. De meeste besmettingen (79) zijn vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen, de overige 68 besmette personeelsleden wonen in Nederland, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Afgelopen week werd het slachthuis in Groenlo van slachter en vleesverwerker Vion per direct gesloten vanwege een uitbraak van het coronavirus. Bij een steekproef onder 212 medewerkers werden er 45 positief getest op het longvirus. De uitkomst van de steekproef was voor de GGD Noord- en Oost-Gelderland aanleiding om ook de overige medewerkers te testen.

Geschrokken

Vion is geschrokken van het grote aantal besmettingen (22 procent) in Groenlo. „De gezondheid en veiligheid van al onze medewerkers zijn prioriteit nummer 1. De schrik zit er in omdat dit de eerste keer is dat er is getest onder een groep mensen die vrij is van gezondheidsklachten. En dan blijken 147 mensen uit deze groep zonder klachten het virus te hebben”, aldus Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group. Volgens hem heeft Vion „voortdurend alle benodigde maatregelen getroffen om te zorgen voor de bescherming van de gezondheid van haar medewerkers.”

Het bedrijf gaat met de GGD, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de veiligheidsregio overleggen over de voorwaarden waaronder er weer gewerkt kan worden bij deze vestiging. Lotgerink: „Daarbij zal Vion nadrukkelijk alle tot nu toe genomen maatregelen onder de loep nemen en verbeteringen doorvoeren als daar aanleiding voor is en binnen de mogelijkheden die het bedrijf heeft. Dit betreft de werkomgeving, de woonsituatie van de werknemers als ook het vervoer naar de vestiging.”

De vestiging in Groenlo is al sinds woensdag dicht. De vleesproductie wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen van Vion in Nederland. Vion is een internationaal voedselbedrijf met locaties in Nederland en Duitsland en kantoren in dertien landen.

Vakbond CNV stelde woensdag al dat de vleessector grotendeels draait op arbeidsmigranten en flexwerkers, die vaak dichtbij elkaar wonen en in groepen naar het werk gaan. „We hebben meerdere keren gewaarschuwd hoe kwetsbaar de sector is. Het verbaast ons totaal niet dat er nu opnieuw een corona-haard is. De sector moet de productie tijdelijk drastisch verlagen en nu eerst volop investeren in een veilige werkvloer”, zei CNV-bestuurder Peter de Ridder.

Bekijk hier het liveblog van zaterdag 23 mei

Binnenland:

Buitenland:

 • VS op slot voor reizigers uit Brazilië
 • Berlijn biedt Moskou aan coronapatiënten te behandelen
 • Slechts 115 nieuwe coronagevallen in Frankrijk
 • Stel neemt tattoo met trouwdatum, bruiloft uitgesteld door coronavirus
 • 50 nieuwe coronadoden in Italië, Lombardije niet meegeteld
 • Engeland meldt minder coronadoden in laatste 24 uur
 • Dagelijkse aantal Spaanse coronadoden weer boven de 50
 • Johnson blijft achter topadviseur Cummings staan
 • Twee Amerikaanse kapsters besmetten mogelijk 147 mensen met coronavirus
 • Oostenrijkse president na corona-sluitingstijd betrapt in café
 • Daling in dagelijks aantal coronadoden in de VS
 • 31 nieuwe coronadoden in Duitsland
 • Topadviseur Boris Johnson ontkent tweede lange autorit tijdens lockdown
 • Thaise wetenschappers zijn zaterdag begonnen met het testen van een coronavaccin op apen na succesvolle proeven met muizen.

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop