Nieuws/Binnenland
1989464819
Binnenland

Advocaat Kasem wil onderzoek naar beschuldiging lekken aan Taghi

AMSTERDAM - Advocaat Khalid Kasem wil dat de deken van de Nederlandse Orde van Advocaten onderzoek doet naar de beschuldiging dat hij vertrouwelijke informatie uit strafdossiers gelekt zou hebben aan handlangers van Ridouan Taghi.

„Kasem ontkent ten stelligste dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het schenden van de beperkingen. Hij heeft daarom zelf de deken om een onderzoek gevraagd, zodat hij zijn onschuld duidelijk kan maken”, zo laat zijn advocaat Lian Mannheims weten aan de NOS. „We weten nog niet wat de orde gaat doen, wat het OM gaat doen of al gedaan heeft.”

Deken Evert-Jan Henrichs laat weten na het weekend een besluit te nemen.

Het vermeende lekken gaat over informatie uit het onderzoek dat 26Koper heet. Dat strafproces gaat over het leveren van wapens en auto’s of andere hand- en spandiensten aan de bende van Taghi. De 42-jarige Taghi zou al over informatie hebben beschikt toen de verdachten nog in beperking in voorarrest zaten. Dat wil zeggen dat er met de buitenwereld nog geen contact mag zijn, enkel tussen verdachte en advocaat. De verdachten kregen uiteindelijk jarenlange celstraffen opgelegd.

Kasem is momenteel partner van het advocatenbureau De Vries & Kasem, dat hij samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft opgericht. Volgens het AD zaten de advocaat en Taghi vroeger bij elkaar in de klas. De Vries maakte overigens vrijdag bekend te stoppen met het advocatenkantoor.

Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Hij werd eind vorig jaar opgepakt in Dubai, jarenlang had hij uit handen van politie en justitie weten te blijven. Zijn naar verluidt rechterhand Saïd R. werd kort daarna in Colombia gearresteerd. Hij moet nog aan Nederland uitgeleverd worden.