Nieuws/Binnenland
1989498
Binnenland

Wetenschappelijke doorbraak:

Nederlanders scheppen leven zonder zaad- en eicellen

De stamcellen van muizen waren genoeg om nieuw leven te creëren.

De stamcellen van muizen waren genoeg om nieuw leven te creëren.

UTRECHT - Nederlandse wetenschappers zijn erin geslaagd om nieuw leven te laten ontstaan in het laboratorium. Zónder versmelting van eicellen en zaadcellen hebben zij ’embryo-achtige structuren’ opgekweekt uit de stamcellen van muizen.

De stamcellen van muizen waren genoeg om nieuw leven te creëren.

De stamcellen van muizen waren genoeg om nieuw leven te creëren.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat celbiologen beginnende embryo’s hebben kunnen maken, zónder dat die ontstonden door natuurlijke voortplanting.

Deze bijzondere ontkoppeling van seksualiteit en voortplanting, na vijf jaar experimenteren door een kleine groep Nederlandse onderzoekers, wordt vanavond om 19.00 uur online gepubliceerd door het vooraanstaande wetenschappelijke vaktijdschrift Nature. Dat spreekt al van een doorbraak.

Mens op de maan

In de wetenschappelijk wereld wordt reikhalzend uitgezien naar de uitgebreide Nature-publicatie van de onderzoekers van het MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en het Hubrecht Instituut te Utrecht. De verwachtingen zijn buitengewoon hooggespannen, temeer omdat niemand ter wereld ooit zo ver kwam.

Hier en daar klinkt al de vergelijking met de eerste stap die de mens ooit op de maan zette. ,,Dat was het begin van een nieuwe wereld, door een eerste stap. Zo ook hier: dit kan de start zijn van een nieuwe ontstaanswijze van leven.”

Beginnende zwangerschappen

Prof. dr. Clemens van Blitterswijk, directeur van het MERLN Institute, zegt: ,,Deze synthetische vroegembryo’s leidden zelfs al tot beginnende zwangerschappen; ze waren reeds met innesteling in de baarmoeder begonnen.”

In de wetenschappelijke wereld groeit nu voorzichtig de overtuiging dat het ooit mogelijk zal zijn mensen te maken zonder dat daar een natuurlijke bevruchting voor nodig is.

Morgen publiceert De Telegraaf een exclusief duo-gesprek met celonderzoeker prof. dr. Clemens van Blitterswijk en ethicus prof. dr. Guido de Wert, beiden van de Universiteit Maastricht.